Mestská polícia ponúka policajtom aj kúpeľnú liečbu

21.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestská polícia v hlavnom meste začína náborovú kampaň, ktorej výsledkom má byť zvýšenie počtu mestských policajtov približne o 100. Na tento účel uvoľnilo hlavné mesto peniaze, vrátane lákavejšieho sociálneho programu.

Mestská polícia Bratislava chce zvýšiť najmä počet okrskárov, teda policajtov, ktorí pôsobia priamo v teréne. Preto uchádzačom, ktorých prijme a ktorí úspešne absolvujú kurz odbornej prípravy, poskytne náborový príspevok.

K základnému platu bude okrem toho patriť aj hodnostný, rizikový, jazykový a kalorický príplatok. Polícia ďalej sľubuje vernostnú odmenu, peňažný príspevok na kúpeľnú liečbu, preventívne očkovanie, voľné vstupenky do vybraných športových zariadení či zľavu na lístok na MHD.

Potenciálnych záujemcov chce vzhľadom na minimálnu nezamestnanosť v hlavnom meste osloviť aj za jeho hranicami, zväčša do vzdialenosti sto kilometrov (napr. v okresoch Malacky, Pezinok, Senec, Galanta a pod.). Tím, ktorí majú trvalé bydlisko mimo hlavného mesta, ponúkne ubytovanie vo vlastných zariadeniach.

Lákadlom je aj trinásty plat a možnosť získania nájomného bytu. Medzi podmienky prijatia nových mestských policajtov patrí okrem veku nad 21 rokov napríklad aj úspešné absolvovanie maturitnej skúšky či dobrý zdravotný stav.

Mestská polícia potrebuje nových policajtov udržať dlhšie kvôli vysokej fluktuácii. Tá sa prejavuje odchodom policajtov zväčša po pol roku služby najmä kvôli nízkemu platu a minimálnym výhodám. Mnohí mestskí poslanci žiadali napríklad na zasadnutí bratislavského mestského zastupiteľstva 6. marca 2008 aj zvýšenie počtu hliadok mestskej polície v jednotlivých mestských častiach, žiadali výraznejšie rozširovanie kamerového systému, razantnejšie odhaľovanie páchateľov zakladania čiernych skládok, ale aj účinnejšie zakročovanie proti zle parkujúcim vodičom.

Mesačné platy mestských policajtov stúpli od apríla v priemere o 1500 až 2500 korún v závislosti od odslúžených rokov, funkčného zaradenia a odslúžených dní v mesiaci. Vernostná odmena môže dosiahnuť sumu až 12 000 korún, príspevok na kúpeľnú liečbu 5000 korún a hodnostný príplatok 1750 korún. Mestská polícia mala ku koncu minulého roka 277 zamestnancov.

(rob)
Páčil sa vám článok?