Zhorený amfiteáter na Búdkovej už nepatrí mestu

6.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Opustený amfiteáter na Búdkovej ceste, ktorý v pondelok 29. apríla zničil požiar, už nepatrí mestu. Všetko nasvedčuje tomu, že jeho osud je spečatený a bude zbúraný.

Príčina požiaru, pri ktorom zasahovali hasiči zo štyroch bratislavských hasičských staníc a hasiči z Malaciek, Pezinka a zo Senca, nebola známa ani po týždni. „Je to predmetom vyšetrovania, nemožno vylúčiť ani cudzie zavinenie,“ povedala nám Alena Toševová z bratislavského krajského policajného riaditeľstva. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci. Materiálne škody zatiaľ nie sú vyčíslené.“

Amfiteáter sa už dlhý čas nevyužíva, naposledy v ňom vyvíjala rôzne aktivity spoločnosť Debut, s.r.o., ktorá tu mala prenajaté priestory a v súvislosti s vypršaním zmluvy viedla s mestom a mestskou časťou Bratislava-Staré Mesto súdne spory.

V prípade amfiteátra je silné podozrenie, že bol podpálený úmyselne - na internete sa objavila séria fotografií zachytávajúcich priebeh požiaru, z ktorých je zrejmé, že oheň vzbĺkol najmenej na dvoch miestach súčasne. Požiare v opustených budovách, ktoré sa majú zbúrať, v Bratislave nie sú výnimkou. Horeli aj bývalé mlyny na Račianskej ulici, Kúpele Centrál či bývalá tabaková továreň na Radlinského ulici. Polícia podpaľačov nikdy nevypátrala.

Amfiteáter sa vlani stal predmetom transakcie, ktorej cieľom bolo získať pozemky na výstavbu multifunkčnej haly na účely majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011. Začiatkom júla 2007 poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva schválili uznesenie, na základe ktorého umožnili, aby mesto vymenilo amfiteáter aj s pozemkami s rozlohou vyše 27-tisíc štvorcových metrov za pozemky spoločnosti Apollo Arena s rozlohou vyše 8000 štvorcových metrov medzi Prístavným mostom a Mostom Apollo.

Hodnota nehnuteľností vo vlastníctve mesta je vyše 427 miliónov korún, hodnota pozemkov, za ktorého sa na základe uznesenia mal amfiteáter vymeniť, je 47 miliónov. Náklady na odstránenie amfiteátra aj s príslušenstvom sú podľa znaleckého posudku 55 miliónov korún.

Mesto, ktoré istý čas ostalo vlastníkom objektu, podalo 11. decembra 2007 na Miestny úrad mestskej časti Bratislava - Staré Mesto žiadosť o povolenie odstrániť stavby amfiteátra. O búracie povolenie požiadalo mesto z dôvodu, že stavba nebola využívaná na pôvodný účel, obývali ju bezdomovci, bola v zlom technickom stave a nebolo efektívne vynakladať finančné prostriedky na jej stráženie. Toto konanie bolo prerušené, ale v uplynulých dňoch mesto, ktoré dodnes kataster oficiálne nevyrozumel o novom vlastníkovi, opäť požiadalo o búracie povolenie.

Podľa výpisu z katastra nehnuteľností je však už vlastníkom amfiteátra spoločnosť Apollo Arena. Táto spoločnosť je prepojená s holdingom LUKA & BRAMER GROUP, a.s., ktorý pôsobí v oblasti financovania, investičnej výstavby a realít, realitnou kanceláriou CITYREAL alebo napríklad aj spoločnosťou POHOTOVOSŤ poskytujúcou nebankové úvery.

Rozhodnutie o asanácii stavby preto bude možné vydať jej vlastníkovi až po doplnení spisu a vyhodnotení pripomienok, ktoré odzneli na stavebnom konaní. Je predpoklad, že na mieste amfiteátra vyrastú rodinné alebo bytové domy, vzhľadom na jeho polohu ide o veľmi lukratívnu lokalitu.

(juh)

Páčil sa vám článok?