Na Búdkovej ceste horel opustený amfiteáter

29.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na Búdkovej ceste v pondelok večer začal horieť amfiteáter. V plameňoch bolo pódium a strecha objektu. Požiar sa podarilo lokalizovať po 22.00 h. Po polnoci boli v objekte ešte lokálne ohniská, situácia však bola už pokojnejšia.

Príslušníkom Hasičského a záchranného zboru nahlásili požiar v pondelok krátko po 19.30 h. Na likvidácii ohňa sa podieľali jednotky zo štyroch bratislavských hasičských staníc, prišli na pomoc aj hasiči z Pezinka, Senca a Malaciek. Požiar vážne poškodil interiér a strechu amfiteátra. Až natoľko, že hrozilo zrútenie strešnej konštrukcie.

Ako uviedol veliteľ hasičského zásahu Pavol Mikulášek, lokalizovať jednotlivé ohniská sa hasičom podarilo krátko po 22.00 h, ale ešte pred polnocou boli v prevádzke vodné požiarne vozidlá, ktoré likvidovali miestne ohniská.

Hasiči taktiež intenzívne prehľadávali vnútrajšok amfiteátra, či sa v ňom nenachádzajú postihnuté osoby. Nikoho však nenašli, a tak sa dá predpokladať, že si požiar nevyžiadal žiadne ľudské obete.

Po polnoci boli na horiacom amfiteátri ešte stále lokálne ohniská. Podľa dispečerky Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave bola už situácia po dvoch hodinách od lokalizácie požiaru pokojnejšia.

"Nehorí to tam už plameňom, v lokálnych ohniskách to už iba tlie. Hasiči tam budú preto ešte istý čas zasahovať," povedala dispečerka. Doplnila, že do hasiacich vozidiel sa priebežne dopĺňa voda.

Prieskum termokamerami v lokálnych ohniskách nepreukázal prítomnosť osôb. Príčina požiaru nie je zatiaľ známa, vyšetrovať sa začne až po likvidácii požiaru.

AKTUALIZOVANÉ (29.4.2008, 06:26): Dňa 11. 12. 2007 podal vlastník, Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava, na Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto žiadosť o povolenie na odstránenie súboru prevádzkových stavieb Amfiteáter na Búdkovej ceste. Uvedeným dňom podania žiadosti bolo konanie začaté. Prerokovanie predloženého návrhu - ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním, bolo 22. 4. 2008 na mieste stavby.

AKTUALIZOVANÉ (29.4.2008, 08:50): Ako príčina požiaru je zatiaľ uvedené konanie cudzou osobou. "Elektrika tam už nebola, tá bola odpojená. Mohlo ísť aj o vandalizmus. Presnú príčinu však musí zistiť polícia," uviedla dispečerka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave.

AKTUALIZOVANÉ (29.4.2008, 09:47): Na mieste požiaru opusteného amfiteátra už hasiči nezasahujú. Potvrdila to hovorkyňa Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislava Silvia Jančovičová. "Hasiči ešte ráno rozhrabávali zhorené konštrukcie a hasili lokálne ohniská. Zároveň termokamerou zisťovali, či sa tam niekto nenachádza, keďže sa tam často zdržiavali bezdomovci. V súčasnosti na mieste požiaru hasiči už nie sú," povedala hovorkyňa. Príčiny pondelkového požiaru ešte známe nie sú, na mieste je však vyšetrovateľ, ktorý zisťuje príčinu požiaru.

(tasr, sita, banoviny)
FOTO - Roman Strmiska

Páčil sa vám článok?