Rozmiestňovanie terás sa má riešiť systémovejšie

16.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Od 16. apríla platí v Starom Meste zmenené všeobecne záväzné nariadenie o pešej zóne, ktoré oproti jeho pôvodnému zneniu mení len to, že povoľuje umiestniť letné terasy pred niekoľkými domami na severnej strane Hviezdoslavovho námestia.

Konkrétne ide o dva metre široký pás na severnej časti promenády pred domami číslo 20 až 23. Návrh, s ktorým prišiel poslanec miestneho zastupiteľstva mestskej časti Staré Mesto Emil T. Bartko (SDKÚ-DS), staromestskí poslanci schválili 1. apríla.

V dôvodovej správe sa uvádza, že táto zmena „umožní vytvoriť príjemné prostredie v letnej turistickej sezóne bez zásahu do promenády na Hviezdoslavovom námestí a prinesie nie malý finančný prínos d rozpočtu mestskej časti“. Počas rozpravy k tomuto bodu odznel údaj, že príjem pre mestskú časť by mal byť 650-tisíc korún.

V rozprave okrem iného zaznelo i to, že v tomto konkrétnom prípade sa zmenou všeobecne záväzného nariadenia nerieši verejný záujem, ale len záujem jedného podnikateľa, ktorý mal vlani na tomto úseku námestia v rozpore so všeobecne záväzným nariadením mestskej časti letnú terasu a zriadil ju tam opäť. V tomto prípade sa nariadenie vlastne prispôsobilo jeho porušovateľovi.

V rozprave odznela obava, že ide o precedens, pretože sa môže stať, že prídu ďalší podnikatelia, ktorí budú požadovať zmeny vo všeobecne záväznom nariadení, ako sa im to bude hodiť. Niektorí poslanci poukázali na to, že pravidlá by sa nemali meniť počas roka, pretože je to nesystémové riešenie.

Starosta Starého Mesta informoval, že spomenutý podnikateľ, ktorý vlani nelegálne umiestnil na Hviezdoslavovom námestí letné sedenie, bol za to pokutovaný. Napokon však poslanci odhlasovali zmenu, ktorá umožní, aby v páse za lavičkami od východu z garáží hotela Carlton po začiatok parkovej úpravy pred domom číslo 25 mohli byť letné terasy tentoraz už legálne. Otázka, či je takýto postup vo verejnom záujme, ostala nezodpovedaná.

(juh)

Tohtoročnou novinkou v pešej zóne sú letné sedenia na Michalskej ulici. Terasy sú umiestnené na špeciálnych podestách uprostred a neprekážajú tak chodcom na chodníkoch po oboch stranách ulice.
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?