Viacero známych vrážd v puboch riešia súdy

9.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Po takmer troch mesiacoch bude Krajský súd v Bratislave nadchádzajúci utorok pojednávať vo veci vraždy, ktorá sa odohrala ešte v decembri 2001 v bratislavskom Charlies pube. Obvinený z vraždy vysokoškoláka Martina R. je v tomto prípade Litovčan Orestas B.

Súdy aj polícia v hlavnom meste Slovenska riešia okrem Charlies ďalšie mediálne známe vraždy v bratislavských puboch či iných nočných podnikov. Okrem pubu Charlies sú známe podobné krvavé incidenty pred Kryštál barom, v Irish Pube či napríklad v zábavnom podniku Mejdan.

V novembri 2001 sa podobná vražda stala pred Kryštál barom. Peter J. s kamarátmi oslavoval narodeniny a do konfliktu sa zaplietol ako náhodný okoloidúci. Peter oslavoval narodeniny s partiou v neďalekom Charlies Pube. Keď tam o piatej ráno zatvárali, presúval sa na diskotéku do Kryštál baru, kde ho čakali ďalší kamaráti. Na chodníku pred barom na Mariánskej ulici Peter údajne zbadal dvoch mužov, ako niekoho bili. Okríkol ich, aby prestali, a agresivita bitkárov sa podľa policajných zdrojov okamžite obrátila proti nemu.

Jeden z útočníkov vytiahol pištoľ a vystrelil. Guľka Petrovi zasiahla pravú stranu hlavy nad uchom, vyšla tvárou a zabila ho. Potom poškodeného naložili do batožinového priestoru osobného auta značky Mercedes s pezinským evidenčným číslom a z miesta činu ušli. Už o 10 minút však páchateľov na Olejkárskej ulici zadržala motorizovaná hladka PZ, ktorá v aute našla aj Petrovu mŕtvolu. Táto kauza bola postúpená na Najvyšší súd SR.

 Krajský súd v Bratislave koncom januára tohto roka odročil hlavné pojednávanie s Mikulášom P., ktorý je obžalovaný z dvojnásobnej vraždy a pokusu o vraždu. Trestných činov sa mal dopustiť ešte v roku 1999 v bratislavskej reštaurácii Irish Pub. Pojednávanie nemohlo pokračovať z dôvodu, že obžalovaný neprišiel pred súd kvôli práceneschopnosti. Naposledy sa v tejto veci pojednávalo 18. októbra minulého roka. Mikuláša P. obžalovali z trestného činu pokusu o vraždu, ublíženia na zdraví, nedovoleného ozbrojovania a z trestného činu vraždy, ktorých sa mal dopustiť 7. júla 1999 v reštaurácii Irish Pub v Bratislave.

KS vyhlásil rozsudky o vine obžalovaného v tejto veci už dvakrát. Najvyšší súd SR v odvolacom konaní zrušil rozsudok KS a Mikuláša P. oslobodil spod obžaloby. Na základe sťažnosti generálneho prokurátora potom Najvyšší súd SR 7. júla 2003 oslobodzujúci rozsudok zrušil a vrátil vec Krajskému súdu na nové konanie. Senát KS najskôr v novembri 2002 potvrdil svoj rozsudok z februára 2001 a odsúdil vtedy údajného páchateľa na 14-ročný nepodmienečný trest v tretej, najťažšej nápravnovýchovnej skupine.

Súd vtedy opätovne uznal, že zabil Jána Š., Tomáša A. a do ramena postrelil Mariána Š. Mikuláš P. sa po incidente v Irish Pube a keď polícia po ňom vyhlásila pátranie, prihlásil dobrovoľne a stále tvrdí, že je nevinný.

Hamit S., afganského pôvodu, pracoval v bratislavskej diskotéke Mejdan ako člen ochranky. Tento 25-ročný muž mal na začiatku novembra pred dvoma rokmi na smrť dobiť 34-ročného stavebného robotníka Mariána J. zo Starej Bystrice na Kysuciach. Muž bol v minulom roku na úteku.

V spomínanej prvej trestnej veci vraždy v Charlies pube sa malo pojednávať 23. novembra minulého roka, vtedy sa však obžalovaný pre práceneschopnosť nedostavil a súd musel pojednávanie odročiť. KS uznal v júni 2005 Orestasa B. za vinného z vraždy vysokoškoláka a odsúdil ho na 11,5-ročný trest odňatia slobody. V odvolacom konaní však Najvyšší súd SR rozsudok zrušil pre nedostatok dôkazov a vec vrátil krajskému súdu.

Obvinený Litovčan mal študenta R. zastreliť. Celý konflikt sa začal na diskotéke medzi dvoma partiami, keď niekto vrazil do vedľajšieho stola. Po roztržke ostal ležať na zemi Martin R. Orestasa B. polícia zadržala o rok a pol neskôr náhodne pri vlámaní do auta. Litovčana obžalovali aj z trestných činov útoku na verejného činiteľa, krádeže a poškodenia cudzej veci. Okrem toho by mal Litovčan figurovať ako svedok v procese známeho ukrajinsko-slovenského zločineckého gangu, kde je kvarteto obžalovaných mimo iného z viacerých vrážd.

(tasr)

Páčil sa vám článok?