V Petržalke ľahšie kontrolujú platenie dane za psa

17.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Petržalka dokáže mestská polícia ľahšie identifikovať psa a kontrolovať plnenie daňovej povinnosti jeho majiteľa. Miestna samospráva totiž polícii darovala dva miniatúrne osobné počítače PDA, ktoré umožňujú jednoduchšiu a rýchlejšiu kontrolu dodržiavania záväzných nariadení.

"Policajti majú k dispozícii celú databázu majiteľov psov. Podľa známky, ktorú má pes na krku, alebo podľa mena majiteľa psa, dokážu hneď zistiť, či si občan splnil svoju povinnosť a zaplatil daň za psa. Teraz už pri identifikácii nemusia volať neustále na miestny úrad, aby zistili potrebné informácie," uviedol tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

Podľa neho nie je cieľom vedenia mestskej časti postupovať represívne proti neplatičom za psov. Petržalskej samospráve ide predovšetkým o dodržiavane platných nariadení a o zlepšenie životného prostredia.

"Okrem pokút v súvislosti s nedodržiavaním všeobecne záväzného nariadenia bude môcť polícia udeliť aj pokutu v prípade znečistenia trávnika či chodníka psími exkrementmi, čiže v prípade, keď majiteľ psa nebude dodržiavať pravidlá dodržiavania čistoty na verejných priestranstvách," vysvetlil Andrassy.

Miestny úrad bude pritom dodávať polícii každý mesiac aktualizovaný zoznam platiteľov daní. Petržalka vyčlenila zo svojho rozpočtu na kúpu počítačov 25-tisíc korún. Podľa Andrassyho zatiaľ počet počítačov na počet hliadok v Petržalke stačí, dokúpenie počítačov v budúcnosti však samospráva nevylučuje. Andrassy dodal, že nejde o prvý tohtoročný dar mestskej časti polícii. Tá totiž začiatkom roka dostala digitálne fotoaparáty, ktoré sa využívajú najmä pri kontrole parkovania.

V bratislavskej mestskej časti Petržalka je v súčasnosti zaevidovaných okolo 4000 psov.

(sita)

Páčil sa vám článok?