Motogangy neobťažujú len Čunovčanov

22.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na informáciu o petícii čunovských občanov proti obťažovaniu a ohrozovaniu nelegálnymi pretekármi na vytuningovaných autách zareagovalo viacero čitateľov.

Z listu M. B. z Rače možno usúdiť, že motogangy obľubujú pekné prírodné prostredie a neohrozujú len športovcov na hrádzi pri Čunove, ale aj turistov na cestách nad Račou.

„Niečo podobné sa deje, hoci v menšej miere, aj v Rači. Na parkovisku reštaurácie pod lesom za amfiteátrom v Knižkovej doline vo večerných hodinách isté osoby „túrujú“ autá, inokedy je na parkovisku za reštauráciou rad áut vedľa seba a ich vodiči sa rozprávajú pri vypnutých motoroch aj svetlách otvorenými oknami cez celé parkovisko,“ píše čitateľ.

Uvádza, že má skôr pocit ohrozenia ako bezpečnosti, lebo človek nikdy nevie, kto v takých autách sedí, či nie je v zlom čase na zlom mieste. Knižkova dolina bola pritom dlhé desaťročia obľúbenou trasou Račanov, najmä zo sídliska, na krátky relax po práci.

V Rači sa hovorí tiež o štvorkolkároch, malé štvorkolesové dvojtakty do terénu tu ohrozujú ľudí na lesných cestičkách, v Čunove, ako nám povedala starostka Gabriela Ferenčáková, zasa pri prudkých výjazdoch z takzvanej Elánky môže prísť ku kolízii osobného auta s cyklistom či korčuliarom.

V Čunove chcú do konca roka podať petíciu občanov na všetky úrady - od polície po premiéra, v Rači, ako sa vyjadril hovorca Martin Bartíšek, zatiaľ políciu neoslovili. Tá napokon pri amfiteátri ani nikoho nenašla „Sú výborne organizovaní a informovaní, keď sa tam blíži hliadka, rozpŕchnu sa,“ uvádza M. Bartíšek.

Adresovali sme preto na políciu niekoľko presne špecifikovaných otázok. Napríklad ako zareagovala po havárii na čunovskej zdrži, pri ktorej padla jazdkyňa s autom do Dunaja, či zakročila alebo mieni zakročiť v Rači, či má metódu, ako zabrániť organizovaniu nelegálnych pretekov, ako sa môžu brániť občania, ktorí sa cítia ohrození, čo hovorí a či niečo spravila na základe filmového záznamu z „Elánky“, kde je nielen jednoznačne identifikovateľný vodič, ale aj evidenčné číslo vozidla, a či pozná internetovú stránku, kde sa možnosť takto si v Čunove zajazdiť propaguje celosvetovo a či napokon pozná satelitnú snímku „Elánky“ (miestny názov pre plochu zhotovenú špeciálne pre koncert tejto skupiny pri otváraní vodného diela)?

Namiesto odpovedí na konkrétne otázky sme dostali takzvané stanovisko. Píše sa v ňom, že bratislavská polícia nebude tolerovať arogantných vodičov, ktorí hrubo porušujú pravidlá cestnej premávky. Polícia sa odvoláva na zákonné možnosti pri stanovovaní sankcie.

„Polícia situáciu sleduje a už vykonala niekoľko policajných akcií, pri ktorých zadržala tabuľky s evidenčným číslom či odobrala osvedčenie o evidencii vozidla.“ Podľa stanoviska polícia očakáva podnety od obyvateľov, i keď o niektorých miestach „pretekov“ vie. Ak by vraj polícia bližšie špecifikovala opatrenia, ktoré v tomto smere prijala, tie by sa podľa tohto stanoviska minuli účinku.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?