Lupiči kovov už zaútočili aj na univerzitu

22.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Napriek ubezpečovaniu firiem vykupujúcich druhotné suroviny o tom, že majú mechanizmy brániace výkupu kovov z lúpeží, veľké množstvá farebných kovov stále miznú.

Alumíniové dopravné značky sú už takmer všetky vykynožené, kovové detaily z cintorínov a záhradkárskych kolónií tiež už spracovali kovohuty. Najnovšie teda vykrádači hrobov zaútočili na sídlo vzdelanosti - budovu rektorátu a niektorých fakúlt Univerzity Komenského. Kamera snímajúca pohyb vnútri budovy ukázala osobu, ktorá vo včasných ranných hodinách niesla po chodbe podozrivo veľký balík. Aj keď vrátnik uzamkol vchody, človek sa stratil.

Zároveň sa stratilo dosiaľ presne nešpecifikované množstvo medených plechov zo strechy budovy a okenných parapetov. Podľa vedenia univerzity sa zlodeji dostali do budovy po lešení potrebnom na opravu priľahlého nového traktu. Lešenie ihneď odstránili.

Zásah polície komplikovala momentálna neprítomnosť rektora. Bez jeho výslovného dovolenia totiž policajti na akademickú pôdu nesmú vstúpiť.

Univerzita teda posilnila svoju strážnu službu, a keď konečne štátna polícia dostala povolenie do univerzity vstúpiť, našla na mieste ešte náradie lupičov pripravené na ďalšie útoky.

Kvestorka Univerzity Komenského Mária Záturecká predpokladá, že škody sú oveľa vyššie než len priama cena plechu a klampiarskych prác: „Je to poškodené napríklad nad aulou a iných miestach, kade začalo do budovy zatekať. Nechali sme krízové miesta opraviť provizórne, podľa odborníkov však bude treba meď na poškodené miesta vrátiť, inak budú kovy korodovať.“ M. Záturecká tiež poukazuje na deravú legislatívu, ktorá nielenže neprekáža odpadovej kriminalite, ale priamo pre ňu vytvára rámec.

Podľa nášho právnika poslanci skutočne nedbajú na to, či sú zákony zmyselné a účinné. Podobne ako zákon o odpadoch neposkytuje účinné a motivujúce mechanizmy na predpísané formy likvidácie elektroniky či starých stavebných odpadov, neumožňuje predísť lúpežiam kovov a ich výkupu, ale priamo na to vytvára cestu. Stačilo by pritom tak málo - rovnako ako pri niektorých iných komoditách musí vykupujúci žiadať potvrdenie o legálnej manipulácii s materiálom, žiadalo by sa podobné kritérium prijať aj pre výkup kovov.

Právnik žartom dodáva, že parlament nič v tomto smere nemotivuje - niet na ňom nič cenné, čo by sa oplatilo ukradnúť, ani zvonku ani zvnútra.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?