Majitelia reštaurácií a barov v pešej zóne okupujú chodníky a obmedzujú chodcov

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Centrum bratislavského Starého Mesta sa pomaly, ale isto stáva jednou veľkou reštauráciou, barom, krčmou. V letných mesiacoch sa už pravidelne interiéry týchto podnikov vyprázdnia a ich návštevníci sa presúvajú do exteriérov letných terás pod holým nebom.

Pôvodný zámer oživiť centrum Bratislavy sa podarilo naplniť, lenže... Akosi sa pozabudlo na tých, ktorí by sa na staromestskom korze chceli len tak poprechádzať, trochu pokorzovať.

Kým v predchádzajúcich rokoch sa darilo nájsť určitý kompromis medzi záujmami majiteľov reštaurácií a verejným záujmom, ktorý reprezentuje miestna samospráva, tento rok sa staromestským poslancom napriek snahe nepodarilo udržať prevádzkovateľov letných terás na uzde.

Pred niekoľkými rokmi, keď ešte vynovené korzo patrilo chodcom, bol pred staromestskými reštauráciami maximálne jeden rad stolov. Dnes má každá reštaurácia stoly v niekoľkých radoch, pričom ich majitelia absolútne neberú ohľad na chodcov. Nie je nič výnimočné, ak týmto spôsobom zaberú dve tretiny ulice (Rybárska brána - reštaurácia Dolce Vita), alebo takmer úplne zablokujú hlavnú trasu korza (Hlavné námestie - Cafe Roland).

Podobných prípadov je oveľa viac - najkritickejšia situácia je pritom na Michalskej a Ventúrskej ulici. Množstvo reštaurácii a barov, ktoré lemujú obe strany ulice, rozpínavými sedeniami vytvorili dokonalú slalomovú dráhu. Ak sa na korze ešte objaví nejaké to auto, čo nie je nič mimoriadne, stávajú sa Michalská a Ventúrska ulica takmer nepriechodnými.

Osobitným prípadom je Laurinská ulica, najmä v úseku od Uršulínskej po Nedbalovu ulicu. Dva bary (Piano a Studio) tu už niekoľko týždňov okupujú chodník a nikomu to zrejme neprekáža. Chodcom láskovo nechali cca 50 centimetrov široký chodníček. Ak sú stoly obsadené, prejsť po chodníku je prakticky nemožné. Pritom tento úsek Laurinskej ulice patrí do tzv. mäkkej pešej zóny, kde je povolený vjazd. Vodiči však zo zásady nerešpektujú zákaz zastavenia a po oboch stranách vydláždenej cesty bez váhania parkujú.

Chodcom teda nezostáva nič iné, len vyhnúť sa chodníku, ktorý okupujú sedenia Piano baru a Studio baru, obísť parkujúce autá a riskovať zrážku so sebavedomým vodičom. Nejedna matka s kočíkom si to radšej rozmyslí a pokúsi sa do pešej zóny vojsť inou cestou. Veď múdrejší ustúpi...

Staromestské miestne zastupiteľstvo ešte v apríli schválilo Zásady umiestňovania sezónnych exteriérových sedení v historickom jadre Bratislavy. Aká je realita, môže posúdiť každý Staromešťan a Bratislavčan na vlastné oči. Na jeseň majú staromestskí poslanci rokovať o návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré by riešilo problém sezónnych exteriérových sedení v historickom jadre. Situácia, ktorá je na korze toto leto, by mala byť odstrašujúcim príkladom toho, ako to vyzerať nemá.

Slavo Polanský

Letné kaviarenské sedenia, ktoré v posledných rokoch vyčarovali v centre Bratislavy miestami až prímorskú atmosféru, v niektorých prípadoch komplikujú Bratislavčanom a turistom pohyb po historickom jadre. Tak je to aj v prípade dvoch barov na Laurinskej ulici, kde kvôli nim musia chodci prechádzať po ceste, na ktorej, napriek zákazu, parkujú autá bez povšimnutia mestskej i štátnej polície.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?