Mestská polícia bude pracovať po novom

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jedným z cieľov vedenia mesta je dosiahnuť zmenu v prístupe mestských policajtov k práci, zaviesť systém okrskárov, ktorí sa budú pohybovať v presne vymedzených rajónoch a pomáhať občanom.

Uviedol to primátor Andrej Ďurkovský, podľa ktorého už mestskí policajti nebudú hodnotení podľa toho, koľko pokút uložia, ale podľa ich prístupu k občanom. Nedostatky v činnosti mestských policajtov odhalila aj nedávna kontrola, ktorú vykonala náčelníčka Mestskej polície Zuzana Zajacová - vyšlo pri nej najavo, že policajti nastupujú do služby oneskorene, zdržiavajú sa na iných miestach, než majú, jazdia nepovolene vysokou rýchlosťou a podobne.

Podľa Z. Zajacovej je potrebné v záujme zvýšenia bezpečnosti ďalej rozvíjať kamerový systém. V súčasnosti je na území mesta rozmiestnených 27 kamier (chýbajú len vo štvrtom bratislavskom okrese), v tomto roku by malo byť inštalovaných ďalších päť. Činnosť mestských policajtov má skvalitniť aj automatizovaný policajný informačný systém, ktorý bude evidovať všetky zistené priestupky tak, že z evidencie nebude možné vymazať ani jeden z nich.

Jedna z pripravovaných zmien sa týka aj odťahovej služby - v súčasnosti ju prevádzkuje súkromná firma Aster, v budúcnosti by ju mala nahradiť mestská, resp. obecná služba. Podľa A. Ďurkovského je podstatné, aby v spolupráci s mestskou políciou v meste urobila poriadok.

Jedným z hlavných cieľov ostáva vytvorenie Metropolitnej polície, v rámci ktorej by koordinovane pôsobili zamestnanci Mestskej polície a príslušníci Policajného zboru. Vytvorenie Metropolitnej polície si však vyžiada deväť legislatívnych zmien. Ráta sa aj s tým, že mestskí policajti by už neboli v zamestnaneckom vzťahu, ale  služobnom pomere tak ako príslušníci Policajného zboru.

Malo by dôjsť aj k vyrovnaniu rozdielu medzi priemernými platmi mestských a štátnych policajtov, ktorý v súčasnosti predstavuje asi 4000 korún. Práve platy sú jedným z dôvodov nízkeho záujmu o prácu v bratislavskej mestskej polícii. Zatiaľ čo v nemenovanom meste sa prihlásilo na tri voľné miesta 72 uchádzačov, v Bratislave sa na 35 voľných miest (19 policajtov muselo odísť k 30. júnu, lebo nespĺňali požadovanú vedomostnú úroveň) prihlásilo len 22 záujemcov, z ktorých po absolvovaní testov prijmú asi 13.

V súčasnosti má Mestská polícia 215 zamestnancov, čo je absolútne nedostačujúci počet. Plánovaný stav je 250 zamestnancov.

(ver)
Páčil sa vám článok?