Polícia o zlom parkovaní vie a rieši ho

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dovolím si reagovať na tú časť list Alexa Tahyho, obyvateľa Starého Mesta, kde autor poukazuje na postup mestskej polície. So situáciou, ktorú popisuje autor článku, som bola oboznámená a musím konštatovať, že problémy s neoprávneným parkovaním vodičov nie sú len na Uršulínskej ulici, ale aj v iných častiach pešej zóny.

Velenie Okresnej stanice mestskej polície Bratislava I - Staré Mesto týmto problémom venuje náležitú pozornosť, čo je možné dokumentovať aj na počte zistených a vyriešených priestupkoch v mesiaci máj až júl 2003. Len na Uršulínskej, Františkánskej a Nedbalovej ulici zamestnanci mestskej polície riešili celkom 312 priestupkov, ktoré spáchali vodiči neoprávneným a bezohľadným státím so svojimi vozidlami.

Na všetky založili technické prostriedky na zabránenie odjazdu vozidla tzv. papuče. V 145 prípadoch boli dopravné priestupky vyriešené uložením blokových pokút na mieste, v 67 prípadoch boli priestupky vodičov oznámené na príslušné dopravné inšpektoráty a zvyšné priestupky boli riešené dohovorom.

Zastupiteľský úrad Francúzskej republiky, ktorého vozidlá parkujú na Uršulínskej ulici, bol dôrazne vyzvaný, aby tento problém striktne riešil, keďže v opačnom prípade mestská polícia pristúpi k sankcionovaniu ich vodičov. Doteraz boli všetky zistené priestupky vodičov diplomatických vozidiel riešené dohováraním.

Na zabezpečenie poriadku v pešej zóne kladieme veľký dôraz a vozidlá nedisciplinovaných vodičov, ak sú naplnené zákonné podmienky na odstránenie vozidla, aj odťahujeme.

V súvislosti s touto problematikou chcem upozorniť na skutočnosť, že v pešej zóne smú používať chodci cestu v celej šírke, pričom sa na nich nevzťahuje ustanovenie zákona o premávke na pozemných komunikáciách. Na druhej strane sú chodci povinní umožniť vozidlám, ktoré majú príslušné povolenie na vjazd do pešej zóny, jazdu.

Vo veci stĺpikov na vyhradených parkovacích boxoch treba podotknúť, že nájomníci platia miestnemu úradu Staré Mesto celoročný prenájom, ktorý nie je finančne zanedbateľný. Pokiaľ si nájomca svoj vyhradený parkovací box chráni stĺpikom, nekoná v rozpore so žiadnym všeobecne záväzným nariadením.

Zuzana Zajacová, náčelníčka Mestskej polície
AD: PO URŠULÍNSKEJ SA KVÔLI AUTÁM NEDÁ CHODIŤ (BN 14/2003)

Páčil sa vám článok?