Políciu si nikto neváži a ona si neváži nás

9.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nedávno sa stalo môjmu priateľovi, ktorý mal auto s cudzou ŠPZ, že ho pokutovali mestskí policajti za to, že parkoval v Zákaze parkovania.

V skutočnosti však stál pred značkou, ale keďže nehovoril slovensky, nemohol im vysvetliť, že si nie je vedomý porušenia nejakého dopravného predpisu. Policajti mu povedali, že je to pokuta za 2000 korún, ale ak im dá 500 Sk, tak to nebudú hlásiť. Je mi smutno z toho, ako sa niektorí policajti správajú, stále však verím a dúfam, že sa možno niečo zmení. Môjmu priateľovi som, bohužiaľ, musela vysvetliť, že je na Slovensku, čiže také niečo ako len upozornenie, aby sa presunul, tu nie je bežné.

~     ~     ~
Cudzia ŠPZ ešte stále láka zárobku chtivých mestských policajtov. Zjavne sa im to oplatilo. Je to poučenie do budúcnosti pre všetkých. Ďalšou z možností (okrem toho, že nič neplatiť) je zavolať štátnu políciu. Najlepšie však je nahrať si rozhovor na telefón a ukázať ho kompetentným.

~     ~     ~
Myslím, že polícia zdedila z čias komunizmu autokraticky a šikanujúci prístup k občanom. Polícia na Slovensku vlastne normálne občana nikdy nechránila, ale vždy bola v rukách štátu ako výkonný prostriedok moci. Keď sme prešli do kapitalizmu, od serializácie k individualizácii, to sa stalo aj s políciou. Ona sa istým spôsobom osamostatnila, a bojuje sama za seba. Aby prežila, aby mala na platy. A tak sa stará o seba, nie o občana. Navyše, a čo je horšie, ešte stále v nej ostal ten autoritatívny a šikanujúci rozmer, a preto to vyzerá tak, ako to vyzerá. Nikto si políciu neváži, a ona si neváži nás.

~     ~     ~
Pokiaľ ide o skutočnosť, že policajti brali do svojho vrecka, tak to nie je žiadna novota a nie je to len špecialita mestských policajtov. Váš priateľ cudzinec postupoval z nevedomosti nesprávne, nemal vôbec zaplatiť so zdôvodnením, že nemá u seba peniaze a mal si zobrať poštovú poukážku, ktorú by potom nezaplatil. U nás totiž nie je zatiaľ žiadna vymáhateľnosť nezaplatenia pokuty cudzincami, ktorí odídu zo Slovenska a neexistuje ani žiadny register, podľa ktorého by ich na hranici skasírovali. Nemali by ju od neho ako vymôcť, druhýkrát ho poučte.

~     ~     ~
Pokuty sa na hraniciach vyberajú, ale len od štátnej polície. Pokuta nezaplatená na mieste sa zadáva do systému a môže tam byť roky.

(Z diskusie Bratislavského fóra na www.BratislavskeNoviny.sk)

Páčil sa vám článok?