Celonočné koncerty rušia spánok mesta

27.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Noc z 29. na 30. apríla bola pre mnohých obyvateľov Bratislavy utrpením. Nad mestom sa totiž nevznášala len temná silueta Bratislavského hradu a horúčava nastávajúceho leta, ale najmä nočná mora v podobe monotónneho bubnovania, pričom decibely tejto „hudby“ vysoko prevyšovali povolené hodnoty.

V našom meste už desaťročia platia všeobecne záväzné nariadenia, ktoré by mali obyvateľom zaručovať možnosť pokojného spánku. Ak si susedia v noci príliš nahlas vyhrávajú, alebo sa príliš nahlas bavia, má každý občan mesta právo zavolať políciu, prípadne sťažovať sa na odbore životného prostredia.

Obyvatelia Starého Mesta však musia (naozaj musia???) už niekoľko rokov znášať výstrelky organizátorov koncertov, ktorí nechcú pochopiť, že verejné priestranstvo nie je koncertnou sieňou. Už niekoľko rokov sa udržiava zlozvyk ničiť nervy obyvateľov centra Starého Mesta príliš hlučnými a po 22. hodine sa nekončiacimi koncertmi na Hlavnom námestí v rámci Kultúrneho leta. V blízkych domoch by chceli spať starší ľudia, ale aj deti a pracujúci stredného veku. Na to nikdy nepomyslia tí, ktorí dávajú súhlas, aby sa nad mestom do 6. hodiny ráno rozliehali zvuky tam-tamov navyše zosilnené reproduktormi.

„Koncert“ v noci z 29. na 30. apríla sa niesol z územia Petržalky. Počas tejto noci museli zatvárať okná obyvatelia Kramárov, okolia Slavína, Dlhých Dielov, Mudroňovej aj Červeného kríža. Nič však nepomáhalo. Rozospatí ľudia sa potácali s bolesťami hlavy po svojich bytoch. Hluk prenikal cez všetky múry. V stredoveku patrilo k druhom tortúry aj trápenie odsúdených či vypočúvaných monotónnym zvukom.

Obyvatelia nášho mesta takú „kanonádu“ nezažili od roku 1945 a predtým len v roku 1809, keď mesto, zase z územia dnešnej Petržalky, ostreľovala Napoleonova armáda. Niekto má rád cigánsku hudbu, niekto valčík Na krásnom modrom Dunaji. Niekomu sa možno páči africký pseudofolklór. Rád by som sa dozvedel, koľkí z Bratislavčanov v spomínanú noc skutočne spali. Nie každý je taký bohatý, aby mohol na víkend opustiť svoj byt. Kto zaplatí všetkým tým, čo strašnú noc pretrpeli, bolestné?

Štefan Holčík
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie