Súd odsúdil britského exhibicionistu na 13 dní

5.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na 13 dní odňatia slobody nepodmienečne a na 18 mesiacov zákazu vstupu na územie Bratislavy odsúdil v utorok Okresný súd Bratislava I britského občana S. Georga M., ktorý sa stal bratislavskej verejnosti známy tým, keď koncom mája tohto roku onanoval a holý sa kúpal vo fontáne na Hviezdoslavovom námestí.

Keďže Brit, ktorý sa takto svojsky na Slovensku lúčil pred svadbou so slobodou, strávil vo väzbe od 26. mája, kedy čin spáchal, do 7. júna presne 13 dní, nepobudne za svoj poburujúci skutok v slovenskom väzení už ani deň. Rozsudok nadobudol právoplatnosť, keďže ani štátna prokurátorka a ani právny zástupca Georga M. sa voči rozsudku neodvolali.

Sudkyňa Marta Lauková a štátna prokurátorka odmietli početnej skupine novinárov, ktorí sa na pojednávaní zúčastnili, rozsudok komentovať. Len jeho advokát vyslovil "spokojnosť s rozsudkom". Spomínaná sudkyňa ho uznala vinným zo spáchania trestného činu verejného pohoršenia, podľa paragrafu 364, odseku 1 a uložila mu trest v spodnej hranici. Túto hranicu navrhovala aj prokurátorka a advokát britského občana bol ochotný s ňou súhlasiť, pokiaľ súd nebude nesúhlasiť s alternatívou oslobodiť ho.

Proti britskému exhibicionistovi dnes vypovedal len jeden svedok - príslušník polície Marcel Č., ktorý mal v inkriminovaný večer službu na Hviezdoslavovom námestí v blízkosti Veľvyslanectva Spojených štátov amerických. Uviedol, ako aj v pôvodnej výpovedi koncom mája, že zbadal muža, ktorý sa holý kúpe vo fontáne a potom ako z nej vyšiel a začal onanovať pred asi 60 ľuďmi stojacimi na námestí. Medzi nimi bolo aj veľa žien a mnohí z nich sa na ňom smiali. Následne sa obliekol do ženských šiat.

Georg M. pricestoval na Slovensko 25. mája len jeden deň pred svojím exhibicionistickým skutkom. Ubytovaný bol v jednom z najluxusnejších bratislavských hoteloch. Podľa svojej májovej výpovede, počas dňa so svojimi priateľmi z Británie vypil približne sedem pív v troch neznámych puboch v centre slovenskej metropoly. Do fontány ho v ženských šatách hodili údajne jeho kamaráti.

Brit sa prišiel do Bratislavy rozlúčiť so slobodou - o tri týždne po skutku mal naplánovanú svadbu. Dnešné hlavné pojednávanie sa konalo v jeho neprítomnosti, o čo požiadal súd samotný obžalovaný. "Okresný súd Bratislava I ho trestným rozkazom 28. mája tohto roku za prečin výtržníctva - verejné pohoršenie vykonávaním sexuálneho exhibicionizmu odsúdil na trest odňatia slobody na dva mesiace a nariadil väzbu. Proti tomuto trestnému rozkazu podal odpor 31. mája, čo znamená, že Okresný súd Bratislava I vytýčil hlavné pojednávanie v tejto trestnej veci," povedal hovorca bratislavského Krajského súdu Pavol Adamčiak.

Ako hovorca ďalej spresnil, Brit proti vzatiu do väzby podal rovnako 31. mája prostredníctvom svojho obhajcu sťažnosť. Krajský súd v Bratislave ako odvolací súd 7. júna rozhodol tak, že sťažnosti vyhovel a prepustil ho v ten istý deň z väzby.

(tasr)

Páčil sa vám článok?