Zničili Segnerovu bustu a Mikovíniho poludník

5.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zatiaľ neznámi vandali minulý týždeň v noci zo štvrtka na piatok zdemolovali na Nábreží arm. gen. Ludvíka Svobodu pomník Samuelovi Mikovínimu známy ako Bratislavský poludník a ich vyčíňaniu neušla ani busta Jána Andreja Segnera.

Bustu svetoznámeho fyzika, astronóma a vedca, bratislavského rodáka Jána Andreja Segnera (1704-1777) páchatelia značne poškodili, no nepodarilo sa im ju vytrhnúť. „Škoda predstavuje asi 60-tisíc korún,“ povedal nám Cyril Vaňo, riaditeľ mestského investora pamiatkovej obnovy Paming.

Potom sa vandali - s veľkou pravdepodobnosťou šlo o tých istých páchateľov - sústredili na pomník pripomínajúci zememerača, astronóma, staviteľa a matematika Samuela Mikovíniho (1686 - 1750), ktorý bol odhalený v roku 1997. Zmizla bronzová tabuľa s vygravírovanými písmenami pripomínajúca, že na tomto mieste nábrežia prechádzal bratislavský poludník orientovaný na severovýchodnú vežu Bratislavského hradu, ktorý S. Mikovíni určil v roku 1733 ako základný poludník zemepisnej siete pre ním vytvorené astronomicko-geometrické mapy.

Okrem toho vandali vytrhli aj časť kovových uholníkov vyznačujúcich na chodníku, kadiaľ viedol bratislavský poludník smerujúci na severovýchodnú vežu Bratislavského hradu „Škoda ešte nebola vyčíslená, no odhadujeme ju na 150-tisíc korún,“ neveselo konštatoval C. Vaňo.

Podľa neho je smutné, že pre pár korún utŕžených v zberni druhotných surovin niekto zničí takéto dielo. Zároveň upozornil, že od roku 1990 sa polícii nepodarilo odhaliť ani jedného páchateľa podobných vandalských činov. Pripomenul poškodenie sôch Sándora Petőfiho, Johanna Nepomuka Hummela, Vladimíra Plicku a iných výtvarných diel situovaných na verejných priestranstvách v meste. Niektoré z nich boli poškodené opakovane, čím mestu vznikli státisícové škody. „Pritom ide o cenné kultúrne dedičstvo,“ konštatoval C. Vaňo.

Výtvarné diela v uliciach mesta sa často stávajú terčom vandalských útokov. Ako píšeme na inom mieste, v týchto dňoch vrátili na pôvodné miesto sochu Schöner Náciho, ktorá sa stala obeťou vandalov už dvakrát. Ďalším známym prípadom je poškodenie sochy dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena na Hviezdoslavovom námestí, ktorej autorom je akademický sochár Tibor Bartfay. Z jej podstavca vlani v septembri neznámy páchateľ odlomil bronzovú kačku, ktorá bola súčasťou sochy a mala hodnotu viac ako stotisíc korún.

Juraj Handzo
FOTO - Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?