NÁVRAT PO ROKU Postele z čias socíka, opustený hotel na spadnutie. Zlepšilo sa niečo v chátrajúcom areáli Zlatých pieskov?

3.7.2021

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Presne pred rokom sme na našom webe banoviny.sk priniesli skúsenosť kolegyne, ktorá prenocovala v chatke na Zlatých pieskoch. Ubytovanie, ale aj ďalšie služby zhodnotila ako veľkú biedu. Mestská organizácia STaRZ vtedy reagovala, že počas leta 2021 by to mohlo byť lepšie. Boli sme sa teda pozrieť, čo sa zmenilo, a kam sa posunul zámer revitalizácie tejto luxusnej bratislavskej lokality. Hovorí sa o ňom roky...

​Čo vás na Zlatých pieskoch láka viac, oficiálny rekreačný areál s retro nádychom, alebo divoká pláž pri stredisku Wakelake s adrenalínovými atrakciami na vode? Mnohí Bratislavčania volia práve druhú možnosť, a nielen preto, že je vstup zadarmo.

„Oficiálny areál je známa klasika, kým ´wake´ je mladistvejší, viac fresh, to sa mi páči,“ vysvetľuje svoju voľbu Nikola.  Adrenalínu aj zábavy na vode si užije dosť, wakeboardový vlek ťahá v sezóne až do zotmenia. Nikola si pochvaľuje tiež jedlá podávané pri hlavnom bare, ľadovú kávu a sviežu letnú limonádu.

Všetko, čím ľudí priťahuje Wakelake, dokonca oveľa viac by vedel ponúknuť aj Areál zdravia, ktorý patrí pod mestskú organizáciu Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ). Stále však prežíva najmä vďaka tomu, čo sa tu vybudovalo pred desaťročiami.

Zdroj: Matúš Husár

​Pohľad dovnútra. Zariadenie chatiek je skromné, bez vody a WC, chladnička je iba v niektorých.

Zdroj: Matúš Husár

​Chaty majú najlepšie roky za sebou, no nie všetky sa dočkali rekonštrukcie.

Ak sa vyberiete do tohto areálu, môžete sa spoľahnúť, že jazero s okolitou prírodou je stále nádherné. Ďalšou istotou je, že keby ste tu chceli zostať na noc, možnosti ubytovania sú rovnako skromné ako vlani, predvlani či roky predtým. „Ide aj o to, čo za tie peniaze očakávate. Za chatku, ktorej sa vyspia štyria, zaplatíte v sezóne 32 eur na noc, a ak je v nej aj chladnička, tak 35,50 eura na noc, to nie je veľa,“ zdôvodňuje nízky štandard Richard Rosipal, konateľ firmy INTERCAMP, ktorá na Zlatých pieskoch prevádzkuje ubytovacie zariadenia vrátane kempingu.

Zdroj: Matúš Husár

Spoločná kuchynka pre ubytovaných hostí: dva sporáky, jeden stôl, lavice... 

Zdroj: Matúš Husár

​Spoločné sprchy, obnovené pred troma rokmi, sú v osobitnom objekte.

Zrubových chatiek, ktoré si pamätajú ešte socializmus, je v areáli 40, z nich je 28 zrekonštruovaných. Zlepšenie oproti pôvodnému stavu vidíme skôr zvonka – nové zárubne, dvere či okná, opravený plot na terase... Richard Rosipal odomyká na ukážku jednu z obnovených chatiek, interiér je viac ako skromný. Poschodové postele, na ktorých je už pripravená čistá bielizeň, sú pôvodné, vymenili len skrine, stoly či stoličky. Napokon, viac tu ani nenájdete, sociálne zariadenia aj spoločná kuchynka sú v inom objekte.

V bungalovoch je komfort o čosi vyšší, nechýba v nich WC, kúpeľňa ani kuchynský kútik. Aj si zaň priplatíte, v sezóne vám prenajmú trojlôžkový bungalov za 41 eur na noc. Vo všetkých 20 bungalovoch sú nové kúpeľne, podlahy aj plastové okná so sieťkami. „Je to tu síce nenáročné, ale mnohí ľudia sa k nám opakovane vracajú,“ tvrdí konateľ firmy. Klientmi sú vraj najmä turisti z Česka a potom holandskí a nemeckí dôchodcovia, rezervácie na toto leto však zatiaľ nechodia.

Zdroj: Matúš Husár

Na rozdiel od chatiek je v bungalovoch aj kúpeľňa, WC a kuchynský kút.

Za prijateľný štandard v areáli možno považovať iba obnovené sociálne zariadenia a sprchy pre ubytovaných hostí, to sa však udialo pred troma rokmi. Richard Rosipal potvrdzuje, že aktuálne sa u nich nič nezmenilo, žiadne veľké rekonštrukcie neboli, ale vraj ani debaty so zástupcami mesta, ako ďalej. Podotýka, že sú súkromná firma, do obnovy môžu investovať len toľko, koľko zarobia, a tohtoročná sezóna nevyzerá dobre. Obáva sa, že bude dokonca slabšia ako vlani, keď pre pandémiu naplnili kapacitu ani nie do polovice.

Zdroj: Matúš Husár

Konateľ spoločnosti INTERCAMP Richard Rosipal na recepcii. Hostia zatiaľ nechodia. 

Zdroj: Matúš Husár

​Aj kemping je prázdny...

A zdá sa, že firma INTERCAMP našla pochopenie v organizácii STaRZ, s ktorou má uzavretých niekoľko nájomných zmlúv. „Viac ako rok trvajúca pandémia veľmi negatívne zasiahla sektor rekreácie, cestovného ruchu či gastra. Aj preto na náš návrh poslanci mestského zastupiteľstva už opakovane pomohli zmluvným partnerom z týchto oblastí napríklad odpustením časti nájomného,“ uviedol pre banoviny.sk riaditeľ STaRZ Ladislav Križan.

Zlaté piesky jednoznačne potrebujú nový impulz. Či sa však plánovaná revitalizácia bude týkať aj chatiek z čias socíka, nie je isté. „Predbežne áno, ale finálne rozhodnutie ešte nepadlo,“ hovorí Annamária Ondrejková z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

No nejde len o chatky spred takmer polstoročia, na biednej úrovni sú tiež viaceré reštaurácie či športoviská. A mrzí aj pohľad na iné schátrané a nevyužívané objekty. Jedným z nich je bufet pri bývalom golfovom ihrisku v správe INTERCAMP. „V minulosti sme pripravili možno trochu futuristickú štúdiu obnovy golfového ihriska vrátane bufetu a predložili vtedajšiemu vedeniu STaRZ, no tým sa to aj skončilo,“ tvrdí Richard Rosipal.

 

Zdroj: Matúš Husár

Bufet pri bývalom golfovom ihrisku je zatvorený a chátra. Takýto pohľad sa vám naskytne zo zadnej strany.

Zdroj: Matúš Husár

Bývalý hotel Flóra neslúži od roku 2016. Pravdepodobne ho zbúrajú.

Na spadnutie je tiež hotel Flóra neďaleko recepcie, ktorý patrí pod STaRZ. „Od roku 2016 technický stav hotela neumožňuje jeho prevádzkovanie a pre nevyhovujúce konštrukčné riešenie bude s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhnutná asanácia. Aktuálne však nevieme povedať bližšie podrobnosti, keďže stále prebiehajú diskusie s vedením mesta a STaRZ,“ konštatuje Annamária Ondrejková. Pripomína, že bol postavený len ako dočasná stavba na ubytovanie počas majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní, ktoré boli v Bratislave v 70. rokoch.

Zdroj: Marián Dekan

Prírodný potenciál areálu vrátane vodnej plochy chce mesto maximálne využiť.

​Komplexný materiál opisujúci aktuálny stav Areálu zdravia na Zlatých pieskoch vrátane možných riešení mali prerokovať mestskí poslanci do konca roka 2020. Ako nás vtedy informoval magistrát, ich základom by mala byť následne medzinárodná verejná anonymná projektová architektonická súťaž návrhov podľa vzoru kúpeľov Grössling. „Účelom je nájsť návrh, ktorý najlepšie vyrieši požiadavky zadania s cieľom komplexne revitalizovať túto veľmi obľúbenú rekreačnú lokalitu,“ odpísali nám z magistrátu pred rokom. 

Keď dnes zisťujeme, v akom štádiu je zámer revitalizácie tejto obľúbenej lokality, veľa nového sa nedozvieme. „Momentálne je v štádiu prípravy koncepcie súťaže a návrhu dočasných úprav,“ informovala Annamária Ondrejková.  Na našu otázku, či sú v tomto roku naplánované nejaké investície na zveľadenie areálu, reagovala: „Metropolitný inštitút Bratislavy prišiel s návrhom dočasných úprav, avšak tie zatiaľ neboli prediskutované s vedením mesta.“

(ac)

Páčil sa vám článok?