Dobrý nápad v čase pandémie: Lacný a chutný obed privezú seniorom v Bratislave až k dverám

1.2.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Služba, ktorú oceňujú mnohí starší Bratislavčania, prišla v ten pravý čas. Rozvoz čerstvého a lacného jedla pre seniorov sa v našom meste rozbiehal počas prvej vlny pandémie a záujem je čoraz väčší. Ako to funguje a na čom kuchári šetria, aby dokázali pripraviť kompletné obedové menu za dostupnú cenu?

Kuchyňa v petržalskej reštaurácii, kde sa jedlo pripravuje, ožíva po piatej ráno, my prichádzame pred ôsmou. Vtedy už sú stovky obedov nachystané, preberajú si ich šoféri, aby ich čím skôr rozviezli starkým po celej Bratislave. A takto sa to deje každý deň, vrátane víkendov a sviatkov.

S nápadom variť cenovo dostupné, a zároveň chutné jedlo pre seniorov a voziť im ho až k dverám bytu prišiel Erik Průcha, ktorý túto službu aj manažuje. Nezvažoval vtedy, ako to vyjde finančne. „Pripadalo mi správne robiť niečo pre starších obyvateľov, ktorých dôchodky nie sú vysoké a zaslúžili by si pomoc,“ vysvetľuje svoju motiváciu. Spočiatku boli v mínuse, až pri počte približne 600 stravníkov mohli rátať so ziskom.

V gastrobiznise nie je nováčik, má viacročné skúsenosti z írskeho Dublinu, kde prevádzkoval Pifko bar so slovenskými a českými jedlami. Knedle vraj spolu s manželkou rozvážali Slovákom po celom Dubline, bol o ne veľký záujem. Domov sa vrátili pôvodne len na krátky čas, no napokon zostali a premýšľali, čo ďalej. S rozvozom obedov pre seniorov začali vlani v máji a doterajšie skúsenosti napovedajú, že ich práca má zmysel. „Naši klienti sú s jedlom spokojní, chutí im. Pozitívna odozva je naša najväčšia podpora,“ konštatuje Erik.

Zdroj: Marián Dekan

S nápadom prišiel ​Erik Průcha, ktorý niekoľko rokov prevádzkoval podnik v írskom Dubline.

Čerstvé obedy pre seniorov rozváža dnes už deväť áut (začínali so štyrmi) do všetkých mestských častí s výnimkou Rusoviec, Jaroviec a Devína. Za kompletné menu platia starkí 3,50 eura vrátane donášky a jednorazového obalu. „Počas vianočných sviatkov bol záujem menší, teraz sa to opäť rozbieha, varíme približne 500 obedov denne. Zvládli by sme aj tisícky, keďže spolupracujeme so známou firmou, ktorá má k dispozícii viacero veľkých kuchýň v rámci Bratislavy,“ hovorí.

Menu obsahuje okrem polievky dve hlavné jedlá na výber, s mäsom aj bez, a k tomu dezert. Objednávky prijímajú na celý mesiac a vopred treba aj zaplatiť, ale môžete si vyskúšať túto službu len na týždeň a až potom sa rozhodnúť. A ak potrebujete na pár dní odcestovať, sumu vám odrátajú z nasledujúceho mesiaca. Hoci sa dá platiť aj v hotovosti, uprednostňujú platbu bankovým prevodom, vkladom na účet či šekom – vylúči sa tým riziko, že by sa peniaze dôverčivého dôchodcu dostali do nesprávnych rúk.

Z jedálneho lístka, ktorý nájdete na webe obedypreseniorov.sk, si môžu vybrať aj imobilní či inak zdravotne postihnutí Bratislavčania. Zostavuje ho šéfkuchár, ktorý zohľadňuje potreby starých ľudí - napríklad menej soli v jedlách a nič príliš pikantné. Dá sa však za malý peniaz pripraviť kvalitné menu? Nie je to na úkor menšej porcie alebo lacnejších surovín? Naša otázka Erika Průchu neprekvapuje, vypočul si ju nespočetnekrát. Odpoveď má jasnú: „Suroviny používame kvalitné od známych dodávateľov. Veľkosť porcie je 250 gramov (s mäsom aj bez mäsa), v prípade polievky 240 ml a dezertu do 70 g. Ceny držíme na nízkej úrovni vďaka dobrým manažérskym rozhodnutiam a systému objednávania tovaru na dlhšie obdobie vopred.“ Takže žiadne polotovary, aj čerstvú zeleninu si sami spracujú. Je to síce náročnejšie, no ušetria.

(ac)

Páčil sa vám článok?