Aký bol rok 2020 v Bratislave? Udalosti, ktoré nás potešili a ktoré už nechceme zažiť

31.12.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Nežili sme len pandémiou, rok 2020 bol v Bratislave oveľa pestrejší. Na webe banoviny.sk ste sa dozvedali všetky dôležité správy o našom meste a možno ste na mnohé už zabudli. Pripomeňte si s nami aspoň niektoré.

Za bývanie platíme viac - čo za to máme?

Od januára sa zvýšila daň z nehnuteľností, za štvorcový meter plochy platíme podľa lokality od 0,90 eura do 1,00 eura, najviac v Starom Meste. Zvýšenie tejto dane, ktoré prinieslo do mestskej kasy milióny eur, zdôvodnil primátor Matúš Vallo tým, že bez neho by už mesto a mestské časti nedokázali realizovať nevyhnutné investičné, v niektorých prípadoch aj dlho odkladané rozvojové projekty. Ubezpečil, že peniaze získané navyše pôjdu na opravy a rekonštrukcie ciest a chodníkov či skvalitnenie verejného priestoru, takže z nich budú mať osoh všetci Bratislavčania. Viacerým mestským poslancom sa však nepáčilo, že návrhu na zvýšenie dane z nehnuteľností nepredchádzala taká široká diskusia aká bola pri schvaľovaní parkovacej politiky.

Večierky v centre len do večera

Malé obchody v Starom Meste, kde v nočných hodinách išli na odbyt najmä fľaše s alkoholom, od 15. januára už nie sú otvorené nonstop, ale len do 23. hodiny. Tento krok mal aspoň čiastočne zlepšiť situáciu v problémových lokalitách v centre. Napríklad na Obchodnej ulici, kam sa po zatvorení podnikov v centre presúvali rozjarení štamgasti. V auguste, rok po zriadení stanice mestskej polície na Obchodnej ulici, sme sa sem vybrali „zažiť“ nočný život. Viaceré podniky boli v piatok aj v sobotu otvorené dlho do noci a alkohol mali lacný, takže stretnúť hlučných opilcov, najmä mladých ľudí a tínedžerov, nebolo napriek sprísneniu VZN o večierkach nič výnimočné...

Zdroj: Marián Dekan

Krátko po zotmení Obchodná ožíva.​

Opäť márny boj s komármi

Bratislavský magistrát už začiatkom februára informoval, že pripravuje projekt plošného monitoringu potenciálnych liahnísk komárov na území mesta, aby mohol včas a účinnejšie zasiahnuť proti larvám tohto hmyzu biologickým prípravkom. Terénny prieskum plánoval od 1. marca, a to najmä v záplavových územiach. Nevyšlo to, hoci na konci apríla magistrát avizoval, že situáciu má pod kontrolou. V júni sme objavili obrovské množstvo lariev komárov pri sútoku Moravy a Dunaja, priamo pod Devínskym hradom, ktoré sa hmýrili v plytkej vode. Mesto však bolo pokojné. „Aktuálne monitoring nezachytil žiaden blížiaci sa problém. Populácia komárov narastá spravidla po povodniach,“ reagovala na naše otázky hovorkyňa. Magistrát tvrdil, že nie je dôvod na zásah, opatrenia vraj už vykonali... Ľudia to však videli inak - na sociálnych sieťach v lete upozorňovali na alarmujúci stav, pre dotieravý hmyz mnohí aj v horúčavách zatvárali okná a von na prechádzku sa neodvážili.

Zdroj: TASR

​Komáre nás poriadne potrápili aj počas tohto leta.

Z lekární zmizli rúška

Február bol zároveň mesiacom, kedy sa témou dňa stal nový koronavírus. Z lekární, a to nielen v Bratislave, zmizli ochranné rúška na tvár, nedostatkovým tovarom sa stali aj dezinfekčné gély či mydlá. Vynaliezavejší z nás si kúpili aspoň Alpu, ale aj tá sa čoskoro vytratila z pultov. Úrad verejného zdravotníctva zriadil call centrum s nepretržitou prevádzkou, kam sa však mnohí ľudia nedovolali, a na koronavírus bolo už začiatkom februára pripravené aj bratislavské Letisko M. R. Štefánika – promptne nachystali izolačnú miestnosť pre pasažierov s podozrením na nákazu... Koľko takých miestností by sme potrebovali dnes?  

Rázsochy padli, čo ďalej?

Poslednú budovu nedostavanej nemocnice na Rázsochách zrovnali bagre so zemou v polovici februára. Nemocnica, ktorá mohla byť pýchou nášho zdravotníctva, je tak definitívne minulosťou, a spolu s ňou sú v nenávratne aj milióny investovaných eur a množstvo práce a umu jej tvorcov. Podľa pôvodného predpokladu by približne v roku 2024 mohla stáť na Rázsochách nová, špičková univerzitná nemocnica... No dnes už asi všetci vedia, že je to nereálna predstava. Pripomeňme, že hlavným architektom nemocnice na Rázsochåch bol Jindřich Martin.

Zdroj: TASR

Nedostavanú nemocnicu na Rázsochách zrovnali so zemou.

Koniec vydieračom na radiále

Hoci električková trať do Dúbravky bola už dávno zrekonštruovaná, jej sprevádzkovaniu dlho bránil spor o vstup na pozemok pod meniarňou v Dolných Krčacoch. Vlastníci pozemku ustúpili až po súdnom rozhodnutí a prestali klásť prekážky pracovníkom, ktorí museli vykonať v meniarni  posledné nevyhnutné úpravy. Pre zbytočné prieťahy začala električka opäť premávať do Dúbravky až v druhej polovici februára.

Prvé nájomné bytovky

Vo februári bol už známy víťaz súťaže na bytový súbor s nájomnými bytmi na Terchovskej ulici v Ružinove. Odborná porota vyberala zo 76 návrhov zo Slovenska,  Česka a Rakúska, napokon zvíťazil projekt ateliéru The Büro. Predpokladaný začiatok výstavby bytového súboru je rok 2022. O osem mesiacov neskôr, v októbri, predstavil magistrát ďalšiu nájomnú bytovku na Muchovom námestí v Petržalke. S jej výstavbou by sa malo začať v rokoch 2022/2023, záleží na tom, či sa získajú všetky potrebné povolenia.

Pripomeňme aj jedinečný projekt ukončovania bezdomovectva prostredníctvom mestského nájomného bývania a sociálnej podpory, ktorý začala Bratislava realizovať ako jedna z prvých samospráv na Slovensku. Na projekt, ktorý je založený na prístupe housing first (najprv bývanie), vyčlenilo mesto prvých 9 bytov.

Luxusné WC narobilo problémy

Projekt verejných toaliet na Kamzíku čelil veľkej kritike od roku 2018, a to najmä pre výšku nákladov, ktoré predstavujú neuveriteľnú sumu takmer 130-tisíc eur. Tam sa to však neskončilo. V marci organizácia Mestské lesy v Bratislave informovala o viacerých vážnych pochybeniach, ktoré sa udiali počas výstavby tohto luxusu. Mestské lesy preto požiadali firmu, ktorá stavbu realizovala, aby budovu komplexne opravila. Že si firma dáva „na čas“, o tom sme sa presvedčili pri viacerých našich následných návštevách.

Zdroj: Marián Dekan

Budova luxusných toaliet sotva začala slúžiť a už potrebovala komplexnú opravu.

Zelené kolobežky - hit aj stres

Zdieľané zelené elektrické kolobežky sa stali v Bratislave v tomto roku veľkým hitom, v marci sme ich mali k dispozícii už v stovkách kusov. Mnohých ľudí však rozčuľovalo, keď ich videli rozhádzané po chodníkoch alebo keď kolobežkári ohrozovali chodcov bezohľadnou jazdou. Firma Bolt, ktorá zelené zdieľané kolobežky prevádzkuje, sľúbila, že zavedie odporúčané miesta na parkovanie, ktoré budú viditeľné v aplikácii. A v lete už začala ľudí jazdiacich na elektrických kolobežkách pozornejšie sledovať aj polícia. Na dodržiavanie predpisov ich upozornila nielen pokutami, ale vsadila tiež na osvetu prostredníctvom série videí.

Zdroj: ac

Nie vždy nájdeme zdieľané kolobežky takto príkladne zaparkované.

Trvalý street-food na Poľnej

Mnohých Bratislavčanov potešila v júni novinka – trvalý street-food na Poľnej ulici. Staré Mesto sa aj takto snažilo vrátiť život do tejto nevyužitej ulice medzi Medickou záhradou a Ondrejským cintorínom. Úspech bol naozaj veľký. Hoci predajcovia otvárali o 11. hodine predpoludním, prešlo len niečo vyše hodiny a už ste mali problém s výberom jedál, viaceré stánky boli „vyjedené“.

Zdroj: Matúš Husár

​Street food na Poľnej prilákal mnohých Bratislavčanov.

Detský tábor v mestských lesoch

Korona zasiahla aj do našich dovolenkových plánov, viacerí Bratislavčania trávili leto doma na Slovensku. Organizácia Mestské lesy  v Bratislave vyšla mnohým v ústrety, keď vôbec prvýkrát pripravila na prázdniny v júli denný tábor pre deti. Program, ktorý sa zameral na spoznávanie prírody, bol naozaj pestrý – od kombinácie výskumnej, bádateľsko-objavnej aktivity až po praktickú a výtvarnú činnosť.

Začíname triediť do vriec

Od júla prešlo sedem mestských častí v Bratislave na nový systém zberu triedeného odpadu z rodinných domov. Pracovníci OLO v priebehu mesiaca doručili do každej domácnosti žlté vrecia na plasty, kovové obaly a nápojové kartóny a modré vrecia na papier. Podaktorým Bratislavčanom však musí OLO dodnes pripomínať, že odpad má byť nielen správne vytriedený, ale aj stlačený, aby sa ho do vreca zmestilo čo najviac.

Koleso – hanba či vítaná atrakcia?

Tridsaťmetrové vyhliadkové ruské koleso, ktoré postavili v júli na nábreží Dunaja v Starom meste, vzbudilo veľa emócií, stovky Bratislavčanov o ňom diskutovali aj na sociálnych sieťach. Tí, ktorých neupokojilo vysvetlenie, že ide len o letnú atrakciu, ktorá sa s letom aj skončí, ho označili za hanbu a paškvil v pamiatkovej zóne. Mnohých nenadchla ani informácia starostky Zuzany Aufrichtovej, že peniaze, ktoré koleso prinesie, sa využijú v prospech mestskej časti – bude viac zelene a viac stromov. V každom prípade bolo záujemcov o túto atrakciu dosť, koleso sa krútilo počas celého leta.

Vyhliadková veža je dokončená

Nová vyhliadková veža na Devínskej Kobyle, ktorú sprístupnili v júli, sa stala veľkou atrakciou. Zaujímavú stavbu z dielne architektonického ateliéru Šebo, Lichý, ktorá je inšpirovaná tvarom modlivky, vyhľadáva veľa ľudí aj z okolia nášho mesta. Veža je vysoká 21 metrov, teda približne ako 7-poschodová budova, a tvorí ju 7 plošín. Môžete z nej dovidieť aj na Alpy či na Viedeň a za dobrého počasia dokonca až na Zobor v Nitre. Vstup je bezplatný, čo tiež poteší.

Zdroj: Marián Dekan

​Vyhliadková veža je veľkou atrakciou.

Školský rok v koronakríze

Po takmer polročnej pauze sa v septembri začal nový školský rok, a to povinne pre všetkých žiakov. Život v školách bol naplánovaný podľa presne určeného manuálu – semaforu, aby sa riziko šírenia koronavírusu znížilo na minimum. Bratislavský magistrát sa síce poponáhľal a týždeň pred začiatkom nového školského roka rozsvietil na Covid semafore červenú, minister školstva však vzápätí ubezpečil, že pre školy v Bratislave sa nič nemení. A tak riaditelia naďalej pokračovali v prípravách na nový školský rok. Fakt je, že vyučovanie starších žiakov v triedach dlho nevydržalo, od polovice októbra museli prejsť na dištančné vzdelávanie. A krátko po nich tiež menší žiaci, u ktorých sa v triede objavil koronavírus. Otázne je, ako bude vyzerať druhý školský polrok.

Prior je späť, aj keď iný

Legendárny obchodný dom Prior na Kamennom námestí po obnove od septembra opäť slúži verejnosti. V prvých dňoch ľudí lákal najmä na veľký food court so 14 gastroprevádzkami, ale aj na dobré ceny v ďalších prevádzkach. V tomto obchodnom dome nájdete napríklad potraviny, drogériu, papiernictvo, oblečenie či hračky, ktoré vás cenovo nezruinujú. Súčasťou priestoru je tiež Street Art Gallery s dielami 20 výtvarníkov z piatich krajín.

Zdroj: Marián Dekan

​Lákadlom v novom Priore je veľký food court.

Prišli sme o Mičurin

Koncom septembra magistrát potvrdil, že aj mesto Bratislava sa zapojí do dražby areálu Mičurin pri Horskom parku. Ide o areál, v ktorom sa nachádza letné kúpalisko či budova Ekoiuventy, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Získanie areálu plánovalo hlavné mesto zrealizovať s podporou a finančnými zárukami ministerstiev a iných subjektov. To sa však nepodarilo. Lukratívne pozemky v druhom kole dražby napokon získala manželka finančníka Jaroslava Haščáka za 11,61 mil. eur.

Vojak na Slavíne v plnej paráde

Prvá etapa obnovy pamätníka Slavín sa skončila v polovici októbra: sochu bronzového vojaka na vrchole pylónu od Alexandra Trizuljaka odborníci zreštaurovali po viac ako troch mesiacoch prác v náročných podmienkach. Monument meria 39,5 metra, socha 11 metrov, čo je dohromady viac ako 50 metrov - v tejto výške boli úplne iné poveternostné podmienky ako dole pod pamätníkom. „A to aj v lete – kým dole bolo 30 stupňov, hore neraz fúkalo až tak, že nám vietor strhával prilbu z hlavy,“ spomenul jednu z množstva komplikácií zodpovedný reštaurátor Stanislav Kožela.

Ďalšie práce na tejto národnej kultúrnej pamiatke sa majú realizovať priebežne do konca roka 2022. „V druhej a tretej etape plánujeme  odstraňovanie porúch hlavnej vyhliadkovej terasy, nakoľko zateká do podzemných častí pamätníka, odstraňovanie porúch schodísk, ako aj všetkých identifikovaných poškodení v celom areáli Slavína. Posledná etapa bude zhŕňať aj komplexnú revitalizáciu zelene vojnového cintorína a Pamätníka Slavín,“ informoval bratislavský magistrát.

Zdroj: FB Matúš Vallo má rád Bratislavu

​Práce na obnove sochy od Alexandra Trizuljaka trvali tri mesiace.

Legendárny Salvator nás pozval dnu

Po 25 rokoch otvorili pre verejnosť ikonickú Lekáreň u Salvatora na Panskej ulici. Túto historickú budovu vrátane pokladov, ktoré skrýva, mohli záujemcovia obdivovať až do konca októbra. Magistrát spolu s Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave priamo v Salvatore pripravil výstavu fotografií, ktorá priblížila atmosféru týchto výnimočných priestorov.

Vychytávky na električkovej radiále

Kompletne zmodernizovanú Dúbravsko-karloveskú radiálu spustilo hlavné mesto v pondelok 26. októbra, a to aj s viacerými vychytávkami, s ktorými pôvodný projekt nerátal. Napríklad lavičky majú integrované USB porty, na zastávkach pribudli smetné koše aj na plasty, na prístreškoch sú tiež logá konkrétnej mestskej časti, na viacerých úsekoch trate vysadili rozchodník... „Zrekonštruovaná trať je moderná, príjemná a dôstojná,“ zhodnotil dielo pred otvorením bratislavský župan Juraj Droba. Primátor Matúš Vallo pripomenul, že síce stále nie sú ukončené všetky práce, ale prevádzku električiek to neobmedzí.

Zdroj: Marián Dekan

​Na viacerých úsekoch radiály vysadili rozchodník.

Mlynské Nivy – nový mestský bulvár

Vodiči sa dočkali, po obnovenej Ulici Mlynské Nivy od polovice novembra opäť jazdia autá. Nový mestský bulvár zároveň prináša väčší komfort pre cyklistov a chodcov. Unikátom je podzemný kruhový objazd pre plynulejšiu dopravu, ktorý však uvedú do prevádzky až po otvorení novej autobusovej stanice v budúcom roku. Ráta sa aj s plne automatizovaniu 11-metrovou cyklovežou zo strany Páričkovej ulice, kde zaparkuje 118 bicyklov.

Namiesto obnovy odstraňovanie vtáčieho trusu

Sľuby o rekonštrukcii neogotického kaštieľa v Rusovciach počúvame už desaťročia, no namiesto obnovy sa v polovici decembra vykonali na objekte tejto národnej kultúrnej pamiatky záchranné práce iného druhu. Robotníci odstraňovali tony trusu od vtákov, zo vzácnej budovy sa totiž rokmi stal holubník. "Áno, vieme, je to málo, ale je to len úvod. Momentálne nám nič iné nezostáva, len sa snažiť o čo najrýchlejšie ukončenie verejného obstarávania, aby sme mohli začať s komplexnou rekonštrukciou kaštieľa," zhodnotil situáciu šéf úradu vlády Július Jakab. Ubezpečil, že rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach má v tejto vláde prioritu napriek koronakríze. „Vynaložíme všetko úsilie a energiu, aby sme túto kultúrnu pamiatku zachránili. Postupujeme najrýchlejšie, ako sa dá," povedal.

Zdroj: nc

​Sľuby o rekonštrukcii chátrajúceho kaštieľa počúvame desaťročia...

(ac)

Páčil sa vám článok?