FOTO: Po dvojročnej prestávke sa na plaváreň Pasienky vrátil jej najstarší návštevník - 96-ročný Otto Šimko

21.7.2020

Zdroj: FB Richard Vrablec

Páčil sa vám článok?

Aj keď sa Otto Šimko narodil v roku 1924 v Topoľčanoch, tak po druhej svetovej vojne prišiel študovať do Bratislavy a už tu zostal. Napriek pokročilému veku žije stále veľmi aktívne. Napríklad viedol konverzáciu v anglickom jazyku pre seniorov alebo si chodieval zaplávať na krytú plaváreň Pasienky. Pred niekoľkými dňami sa tu po dvojročnej pauze opäť objavil, hoci tomu pred dvoma rokmi už ani sám neveril...

"Mám veľkú radosť. Pán Otto Šimko, vzácny muž, ktorý 1. júna oslávil 96 rokov, sa po dvoch rokoch vrátil na plaváreň. Veľmi po tom túžil, aby sa tu po vynútenej prestávke mohol ešte objaviť. A napokon teda prišiel, pričom som mu robil sprievod a spoločne sme preplávali niekoľko bazénov. Pán Šimko je podľa mňa najstarším návštevníkom v histórii plavárne Pasienky," povedal pre Bratislavské noviny moderátor Richard Vrablec, ktorý starého pána na plaváreň priviezol svojím autom. 

Zdroj: FB Richard Vrablec

"Obdivujem ho, aký je vo svojom veku čiperný a to nielen telesne, ale aj duševne," pokračuje takisto vášnivý plavec Vrablec.

Zdroj: FB Richard Vrablec

"My sme sa spoznali práve v tomto bazéne, keď mál pán Otto 87 rokov," vysvetľuje nám Richard a pokračuje: "Už vtedy ho tu poznali všetci zamestnanci plavárne, vrátane plavčíkov a bol považovaný za žijúcu legendu či akéhosi maskota Pasienkov. Vedeli o ňom naozaj veľa - napríklad to, že jeho rodina zažila holokaust počas druhej svetovej vojny, kedy sa stal partizánom. Prezradili mi aj to, že ide o mimoriadne vzdelaného muža, ktorý dokonca vyučoval cudzie jazyky na univerzite tretieho veku."

Zdroj: FB Richard Vrablec

​Na ich zoznámenie si moderátor tiež veľmi detailne spomína: "Prihovoril som sa mu počas plávania a pochválil ho, aké robí veľké vlny, že až sa bojím, aby som sa neutopil. Potom som ho počkal na konci bazénu a jeden druhému sme sa predstavili. Odvtedy sme sa na Pasienkoch pomerne pravidelne stretávali, ale pred dvoma rokmi mal pomerne vážne zdravotné problémy a tak prestal chodiť plávať." 

Zdroj: FB Richard Vrablec

​Pán Otto Šimko v súčasnosti býva v zariadení pre seniorov na Suvorovovej ulici. Svojmu mladšiemu kamarátovi z Pasienkov pri jednom z ich prvých stretnutí povedal, že sa v živote riadi heslom: "Na čo sa budem rozčuľovať, že vonku prší, keď to aj tak nezmením. Radšej sa budem tešiť aj z dažďa, lebo viem, že ho naša zem i ľudia na nej potrebujú rovnako ako slnko." Richard Vrablec si pána Šimka veľmi váži za to, že ho naučil pokore, úcte k ľuďom, chrániť si svoje zdravie a starať sa o vlastné telo. "Keď odchádzal z plavárne, tak sľúbil, že sa sem zase čoskoro vráti," dodal Richard.

(ars)

  

Páčil sa vám článok?