Začiatok novej tradície?

28.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Staré Mesto a Združenie Devínska brána usporiadali na Nový rok na Primaciálnom námestí spoločnú ekumenickú bohoslužbu desiatich cirkví - rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, pravoslávnej, evanjelickej, ďalších reformovaných cirkví a židovskej náboženskej obce.

Ako zaznelo na Primaciálnom námestí, tolerancia, náboženská, kultúrna a etnická znášanlivosť zodpovedá tradícii Bratislavy. Cieľom spoločnej bohoslužby, z ktorej by sa mala stať tradícia, je poskytnúť ľuďom po zábave a šampanskom aj duchovný rozmer a nádej v novom charizmatickom roku, povedal predseda Združenia Devínska brána Vladimír Tomčík.

Ekumenické služby božie sa na verejnom priestranstve organizujú pri mimoriadnych príležitostiach všeobecného významu. V Bratislave sa tieto slávnostné služby uskutočnili už 17. októbra 1619 v Dóme sv. Martina za účasti troch cirkví: katolíckej, evanjelickej a kalvínskej. Začatím ich novej tradície na Nový rok organizátori nadväzujú na historický fakt, ktorý však o niekoľko storočí predbehol vývoj vo svete. V rámci rímskokatolíckej cirkvi sa totiž možnosti ekuménie otvorili až po druhom vatikánskom koncile a Ekumenickom direktóriu v roku 1967.

(brn)

Páčil sa vám článok?