Patrónom bol Noga: Župa zorganizovala divadelný festival pre ľudí so zdravotným postihnutím

21.10.2024
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Minulý týždeň sa stal dejiskom výnimočného podujatia pre klientov zariadení sociálnych služieb. Tí mohli ukázať svoj talent na Župnom festivale dramatickej tvorivosti v podaní ľudí so zdravotným postihnutím, ktorého organizátorom bol Bratislavský samosprávny kraj. Informovala nás o tom jeho hovorkyňa Lucia Forman.

Prvý ročník festivalu sa konal v novozrekonštruovanom Bratislavskom bábkovom divadle, ktoré je bezbariérové a prvý raz sa ho zúčastnili všetky samosprávne kraje. Počas troch dní (16.-18.10.2024) sa tak odprezentovalo 16 zariadení sociálnych služieb so 17 divadlami. Celkovo sa na divadelných doskách predstavilo 150 nádejných umelcov.

„Týmto podujatím sme chceli dať možnosť ľuďom zo zariadení sociálnych služieb prezentovať svoj talent na skutočných divadelných doskách, s publikom, aplauzom, uznaním. Minulý rok sme si to otestovali a zistili sme, že máme nielen úžasných hercov v našich zariadeniach sociálnych služieb, ale aj odvážnych ľudí, ktorí vystúpili zo svojej komfortnej zóny a ukázali čo sa v nich skrýva. Ohlasy boli skvelé, preto sme sa rozhodli vo festivale pokračovať,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba.

FOTOGALÉRIA:

Patrónom festivalu bol opäť slovenský obľúbený herec, humorista, ale aj moderátor a člen župného Divadla Astorka Korzo 90 Miroslav Noga, ktorý sa zúčastnil aj diskusie k účinkujúcimi a hosťami. Pre prijímateľov sociálnych služieb je veľká vec stretnúť sa s profesionálnymi hercami, porozprávať sa s nimi, vymeniť si skúsenosti či odfotiť sa s nimi. Takýchto integračných workshopov sa zúčastnili aj herci Matej Landl, Robo Jakab, Pavol Šimun a herečka Sarah Arato.

„Dramatoterapia je v zariadeniach sociálnych služieb jednou z dôležitých odborných činností zameraných na rozvoj osobnosti, verbálnej a neverbálnej komunikácie, na podporu využívania fantázie a rozvíjanie schopnosti improvizovať. Prijímateľom sociálnych služieb zároveň zvyšuje sebaúctu, spontánnosť, empatiu, vytvára bezpečné prostredie na prípadné znovu prežívanie emócií. Dramatické prejavy pozitívne pôsobia na odreagovanie napätia, rozvíjanie kognitívnych schopností, nadväzovanie kontaktov, rozvoj tvorivej aktivity a komunikačných schopností,“ priblížila riaditeľka odboru sociálnych vecí Marica Šiková.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?