Múzeum na Žižkovej ponŭka počas dňa archeológie rôzne aktivity

19.10.2024
0

Zdroj: FB Archeologické múzeum

Páčil sa vám článok?

Slovenské národné múzeum (SNM) - Archeologické múzeum sa aj v tomto roku zapája do Medzinárodného dňa archeológie. Na návštevníkov čaká v sobotu od 10.00 h do 17.00 h v priestoroch múzea na Žižkovej ulici v Bratislave sprievodný program.

Pripravené sú aj aktivity pre deti. Informovali o tom zo SNM - Archeologického múzea.

V sobotu o 10.30 h je pre záujemcov pripravená prednáška v priestoroch výstavy Život na hradoch a hrádkoch s názvom Najzaujímavejšie hradné kúsky. Ide o spojenie komentovanej prehliadky s premietaním dokumentov, ktoré ukazujú vystavené zbierkové predmety v zaujímavých dobových prameňoch, predstavujú podobné nálezy z iných hradov a múzeí a poukazujú na detaily a jedinečnosť vystaveného materiálu.

O 15.00 h sa organizátori zamerajú na rodiny s deťmi. Výstavou Život na hradoch a hrádkoch prevedú s komentárom zrozumiteľným pre deti, navštívia interaktívno-tvorivú výstavu Hravo o hradoch, kde si deti dotvoria malý model hradu, pripravia a zapečatia listinu a absolvujú ďalšie zábavné tematické aktivity. V prípade dobrého počasia sa môžu zahrať na nádvorí múzea na archeológov, stredovekých rytierov či rímskych legionárov. "V rámci podujatia sa každoročne sústreďujeme aj na prípravu aktivít pre deti, s cieľom vzbudiť u nich záujem a radosť z poznávania zábavnou formou," doplnila vedúca prezentačného oddelenia SNM -

Archeologického múzea Anna Bajanová. Jednotné vstupné na podujatie je päť eur.
Medzinárodný deň archeológie vznikol z iniciatívy archeológov v Spojených štátoch amerických v roku 2011. Koná sa každoročne počas tretej októbrovej soboty. SNM - Archeologické múzeum je súčasťou podujatia od roku 2017. Podieľa sa tak na zvyšovaní povedomia verejnosti o tomto vednom odbore, ako aj na propagácii vlastných výstavných aktivít. "Snažíme sa predovšetkým sprostredkovať radosť a nadšenie z našej práce a predstaviť poznatky a zaujímavosti širokému spektru návštevníkov," priblížil riaditeľ SNM - Archeologického múzea Radoslav Čambal.

(TASR)

Páčil sa vám článok?