Pozdrav Notre Dame: Výnimočný koncert svetových organistov v Katedrále sv. Martina

17.10.2024

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Páčil sa vám článok?

Dňa 27. októbra 2024 o 19. hod. sa v Katedrále sv. Martina uskutoční výnimočný organový koncert pod názvom Pozdrav Notre Dame. Na tomto podujatí vystúpi titulárny organista Katedrály Notre Dame v Paríži, Vincent Dubois, a renomovaný slovenský organista Stanislav Šurin.

Podujatie je pozdravom z katedrály sv. Martina, katedrále Notre Dame. Táto najvýznamnejšia parížska katedrála je ikonickým symbolom kultúrneho dedičstva Európy a významným duchovným centrom, ktoré rezonuje v srdciach Európanov.

„Pozdrav Notre Dame je vyjadrením vnímavosti a spolupatričnosti katedrále Notre Dame po jej úspešnej obnove po požiari. Hosťovanie fenomenálneho organistu p. Vincenta Duboisa a spoločný koncert so Stanislavom Šurinom v Katedrále sv. Martina má aj osobitný význam. Projekt vytvoril ponuku priestoru pre hru na organe pre titulárneho organistu Notre Dame Vincenta Duboisa v čase, kedy to v jeho katedrále nie je možné“, uviedol Vladimír Grežo, autor projektu.

Koncert bude sprevádzaný video záznamom, ktorý bude následne projektovaný aj v Paríži. Vznikne tak symbolické prepojenie medzi týmito dvoma historicky vzácnymi mestskými a arcidiecéznymi katedrálami.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

​Foto: Katedrála sv. Martina

„Teším sa, že už budúci týždeň budem mať možnosť si zahrať v nádhernej Katedrále sv. Martina v Bratislave. Tento koncert bude slúžiť ako pozdrav katedrále Notre Dame, v ktorej som nemohol vystupovať z dôvodu rekonštrukcie už viac ako 5 rokov. Verím, že všetkých návštevníkov toto spoločné gesto spolupatričnosti poteší a odnesú si pekný kultúrny zážitok.“ povedal Vincent Dubois.

Vincent Dubois je jedným z najlepších koncertných organistov na svete. Hral s mnohými skvelými orchestrami, ako napríklad orchester Philadelphia, Los Angeles, Dallas a Radio-France. Vystupoval v prestížnych koncertných sálach ako Berlínska filharmónia, Čajkovského sála v Moskve, Konzerthaus vo Viedni či Suntory Hall v Tokiu. Vincent Dubois je zároveň titulárny organista v katedrále Notre Dame v Paríži a profesor organu na Hudobnej univerzite v Saarbrückene v Nemecku.

Zdroj: Milan Krupčík

​Foto: Stanislav Šurin, Rádio Bratislava

Stanislav Šurin je popredný slovenský organista. Študoval hru na organe v Bratislave, vo Viedni a v Grazi. Spolupracoval so Slovenskou filharmóniou, sólisticky účinkoval v roku 2000 v National Symphony Orchestra Taiwan a organové recitály hral v Európe, USA, Mexiku, Kanade, Japonsku, Hongkongu, Rusku, Uzbekistane a Kazachstane. Je zakladateľom a organizátorom viacerých organových festivalov. Vyučuje na Katolíckej univerzite v Ružomberku a venuje sa aj kompozícii.

Koncert sa koná pri príležitosti ukončenia rekonštrukčných prác, pred oficiálnym znovuotvorením Katedrály Notre Dame v decembri 2024.

Vstup na koncert je bezplatný pre všetkých návštevníkov. Na koncert je potrebná rezervácia lístkov vopred cez tento link na tootoot.fm.

Organizátorom podujatia je Bratislava Tourist Board a Bratislavský kultúrny hub.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?