Hommage á B. Warchal v Redute

18.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

So Slovenským komorným orchestrom B. Warchala sa nám vynoria v pamäti spomienky na nezabudnuteľného huslistu prof. Bohdana Warchala. Jednou z nich bude aj koncert v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie 28. januára o 19.00 h pod názvom Hommage á Bohdan Warchal.

V roku 1960 bol práve profesor Warchal iniciátorom vzniku komorného súboru. Vtedy zastával i post koncertného majstra Slovenskej filharmónie a spolu s ďalšími nadšencami zo symfonického orchestra založili komorný orchester. Prvý koncert bol  22. februára 1961 v Ľudovej škole umenia v Dome osvety Nivy.

Bohdan Warchal viedol komorný orchester s malou nečakanou pauzou celých štyridsať rokov. Na koncerte k tomuto okrúhlemu výročiu v Koncertnej sieni SF odovzdal štafetu umeleckého vedúceho svojmu žiakovi Ewaldovi Danelovi, ktorý od januára 2001 pokračuje v tejto práci s omladeným súborom.

Na koncerte Hommage á Bohdan Warchal zaznie Concerto grosso D dur op. 6 č. 1 Arcangela Corelliho, Koncert pre dvoje huslí a orchester d mol BWV 1043 Johanna Sebastiana Bacha a Koncert pre husle, klavír a sláčikový orchester d mol S. 4 Felixa Mendelssohna Bartholdyho. Umelecký vedúci súboru je Ewald Danel, husle, vystúpi aj husľový majster Václav Hudeček a klavírny virtuóz Marián Lapšanský.

(dš)
Páčil sa vám článok?