VIDEO Úžasný minifilm o Bratislave: Poézia krásnych zákutí sa mieša s drsnou relitou a hrubosťou

24.7.2024
0

Zdroj: YT Bratislava Secret Society

Páčil sa vám článok?

O hlavnom meste Slovenska bolo nakrútených mnoho filmov, no najnovší počin známeho marketingového kreatívca a spisovateľa Andreja Csina je naozaj výnimočný. Ponoríte sa do špecifickej atmosféry mesta, pričom obrazy sa pred vami budú spájať s prvkami poézie i drsnej reality.

Andrej Csino na Instagrame známy ako bratislavsky_spisovatel prezentuje tzv. city poetry, mestskú poéziu. Ide o žáner, kde sa s fotkami Bratislavy spája poézia či netradičné textové spojenia. Teraz však nakrútil aj krátky film. "Promovideá o Bratislave mi prišli často veľmi povrchné. Redukujú život v Bratislave len na pár turistických pamiatok, skutočného života sa však ani nedotknú," vysvetlil. Andrej minifilm nazval Bratislava – Secret Society. Pokúša sa v ňom odhaľovať tváre hlavného mesta poetickým, ale aj drsným jazykom, často aj v odkazoch na hrubšie stránky života. Vo videu napríklad zobrazuje aj dopad politickej nenávisti na život v meste, ktoré je s týmto svetom spojené. "Sú to veci, ktoré sú súčasťou hlavného mesta. Tu sa robili revolúcie, tu vzniká a padá demokracia. Ignorovať to je krátkozraké a asi aj zbabelé," vysvetlil pre Bratislavské noviny Andrej. 

Jedenásťminútové video odhaľuje skrytú poéziu mesta pomocou portrétov jeho obyvateľov, nájdete v ňom napríklad aj ukrajinskú utečenku Yuliu a jej syna, ktorí si zažili hrôzy vojny. Nazerá do krás vnútroblokov, odkazuje na mestské legendy, nazerá do obyčajnej ľudskej lásky či pripomína zahrabané nebezpečné toxické tajomstvá vo Vrakuni. Objavíte v ňom podpálený klub na Dunaji s dúhovou vlajkou Pink Whale, alebo netradičné dielo, ktoré vzniklo v umeleckom centre Cvernovka.

VIDEO: Bratislava – Secret Society:

"Toto všetko sme my. Málo viditeľný svet, ktorý treba vynášať na povrch a pripomínať si, že aj Bratislava je tvorená mixom krásy aj hrubosti, jemnej ale aj drsnej reality. Preto Secret Society," vysvetľuje Andrej Csino.

Andrej video vytvoril úplne sám, len za pomoci priateľov a známych. Spolu s ním sa na tvorbe textov (poetické pasáže) použitých vo filme podieľala Mária Gajdošíková. S výberom vnútroblokov mu pomáhala Lucia Lišková, vo filme nakoniec môžete vidieť vnútroblok na Zelenej. Texty načítali Mária Gajdošíková, Lucia Hurajová a Tomáš Palonder.

"Robil som to päť týždňov, po práci, vždy, keď bol trochu čas. Šlo o miesta, ktoré podľa mňa tvoria esenciu mesta a zároven k nim mám vzťah," prezradil nám.

Andrej Csino sa do života mesta zapísal svojou knihou o bratislavských povestiach Prešporské legendy ožívajú, ktorá získala ocenenie Najkrajšia kniha Slovenska 2022.

Bratislavčania ho však poznajú aj ako autora city poetry, keď sa s fotkami Bratislavy spája poézia či netradičné textové spojenia. "Je to snaha o uchopenie duše mesta. podľa mňa všetko je o kontextoch, nie o miestach samotných. Je to moja záľuba, moja samoliečba, môj odkaz na ľudí, ktorí vedia prečo," vysvetlil nám.

(ms)

Páčil sa vám článok?