V Starom Meste pribudla nová galéria, vstup je bezplatný

19.7.2024
0

Zdroj: Galéria UAT

Páčil sa vám článok?

Počas leta pribudla v centre hlavného mesta nová atrakcia. Blízko Michalskej veže otvorili Galériu UAT, kde si môžete pozrieť práce talentovaných mladých študentov. Vstup do galérie je bezplatný a diela sú nepredajné.

„Naša galéria je tu na to, aby rozdávala radosť, lebo nič krajšie ako umenie neexistuje. Obrazy sa preto nepredávajú, ponúkame ich len na pozretie a potešenie. Sú tu zastúpené diela všetkých študijných odborov našej školy, teda – animovaná tvorba, grafický dizajn, fotografický dizajn, odevný dizajn aj obrazová a zvuková tvorba,“ vysvetľuje zriaďovateľka a generálna riaditeľka Súkromnej školy umeleckého priemyslu animovanej tvorby, ktorej galéria patrí, Viera Zavarčíková.

V galérii, ktorá sa nachádza na Michalskej ulici 20, návštevníci uvidia najlepšie diela stredoškolákov, napríklad krátke animované filmy, kresby, maľby, grafiky a tiež netradičné fotografie. Je tam vystavený aj obraz študentky Ley Kollárovej, ktorý bol použitý ako podklad pre pozvánku na slávnostné otvorenie galérie. Sú na ňom veľké plávajúce ryby.

Zdroj: Galéria UAT

Galéria UAT​.

„Zobrazuje to svet fantázie, kde sa môže diať hocičo. Je to teda snový svet. Je tam aj vtáčik, ktorý je väčší ako ryby, stojí nad nim – v tomto svete sa totiž môže diať, čo len chceme,“ vraví Lea Kollárová.

„Naša škola je spojením umeleckej a technickej zložky, má teda v génoch to, že sa stále niekam posúvame, zlepšuje sa technika. Dnešné deti majú iný prístup k počítačom, ako to bolo kedysi. Umenie je cesta, ako sa vyjadriť a vymaniť sa z bolestí, ktoré ich trápia. Výstava teda ukazuje, ako sa naši žiaci vysporadúvajú s tým svojim svetom, čo ich napĺňa,“ uzatvára riaditeľ SŠUPAT Ján Mózer.

Zdroj: Galéria UAT

Galéria UAT.

Ako nás informovala Eva Sládková zo spomínanej galérie, vchod je z Michalskej ulice 20 alebo zo Zámočníckej 4. Otvorená je každý deň od 13.00 do 18.00 h.

(ms)

Páčil sa vám článok?