Primátor Vallo zložil pieseň k filmu, naspievali ju Jana Kirschner a Juraj Benetin

19.6.2024
0

Zdroj: Jakub Gulyás

Páčil sa vám článok?

Už 1. júla sa na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch uskutoční špeciálne uvedenie filmu Vlny. Jeho režisérom a scenáristom je Jiří Mádl, ktorý na ňom pracoval vyše 10 rokov. Titulnú pieseň k filmu zložil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Ako nás informoval PR manažér Bontonfilmu Radomír Brhlík, dobová dramatická snímka, nakrútená podľa príbehu reálnych ľudí, zavedie divákov do Československého rozhlasu, kde sa odohráva tvrdý boj medzi novinármi a tajnými službami. Titulnú pieseň k špionážnemu trileru naspievala Jana Kirschner spoločne so spevákom kapely Korben Dallas Jurajom Benetinom, ktorý je zároveň známym architektom.

O Wande Hrycovej, ktorá je spolu s Monikou Kristlovou producentkou filmu Vlny, je známe, že si dáva  záležať aj na titulnej piesni k filmom. Svoj cit spájať interpretov z rôznych žánrov a umeleckých svetov ukázala už pri filme Čiara (IMT Smile & Ondrej Kandráč – Hej Sokoly) i pri filme Známi neznámi (Tina & Tomáš Maštalír – Jedno ráno). Tentokrát sa pre ústrednú filmovú pieseň rozhodla osloviť Matúša Valla.

„Téma, o ktorej hovorí film Vlny, je veľmi dôležitá. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je to pripomienka minulosti – obdobia, ktoré sa už nikdy nevráti, film je však svojím príbehom aktuálny aj dnes. Keď sa ma Wanda pýtala, či nemám nejakú skladbu, ktorú by mohla použiť do filmu, zobral som do ruky gitaru a zahral jej pár akordov vrátane základného textu. Hneď sa jej to zapáčilo. Následne som pieseň pustil Janke a v podobnom duchu, ako sme skladali skladby na posledný album Pary, sme nahrali aj pieseň Na tenkom ľade,“ priblížil vznik skladby Matúš Vallo.

Videoklip k titulnej piesni Na tenkom ľade:

„Matúš doniesol nápad. On mi vždy púšťa svoje nápady a u neho v kuchyni sme začali na piesni hneď aj pracovať. Hrala som na xylofóne, Matúš na gitare a postupne sme pieseň upravovali, škrtali a dopisovali, až napokon vzniklo základné demo. Keď sme si ho pustili, zistili sme, že má úplne magickú atmosféru. Následne sme s piesňou oslovili Juraja Benetina,“ doplnila spoluatorka skladby Jana Kirschner.

„Zavolal mi Matúš Vallo, ktorý sa mi ozval prvýkrát v živote na spoluprácu, následne mi poslal pesničku vo forme dema z kuchyne s takým detským xylofónom. Znelo to ako od Velvet Underground. Pieseň mala hneď jasnú a silnú atmosféru. A keď som sa dozvedel, o čom je film Vlny, úplne to do seba zapadlo. Hoci je to moderná skladba, niečo z toho obdobia, v ktorom sa film odohráva, sa nachádza aj v piesni. Nie je to úplne ľahká vec, ani text nie je úplne ľahký, ale aj napriek tomu obsahuje niečo povznášajúce – skladba disponuje určitou nádejou,“ priblížil Juraj Benetin.

Pieseň Na tenkom ľade má okrem podmanivej melódie aj veľmi silný text, ktorý obsahuje viaceré dôležité pasáže, napríklad: „Kráčať s tými, čo idú s nami a aj s tými, čo idú proti nám“. Napísal ho opäť Matúš Vallo s Janou Kirschnerovou a vo viacerých úrovniach ako keby nepriamo nabádal na „zmierenie“.

FOTOGALÉRIA (film Vlny):

„Tento kúsok textu je úplne základným posolstvom celej pesničky. Pôvodne som tam mal „baviť sa s tými, čo sú s nami, aj s tými, čo sú proti nám“ a Janka to zmenila na „kráčať s tými...“, prepísala text do poetickejšej formy, čo sa mi páči. Je veľmi dôležité, obzvlášť v týchto časoch, neuzatvárať sa do svojich bublín a pokúsiť sa rozprávať aj s ľuďmi, ktorí s nami možno nesúhlasia, alebo s ktorými nesúhlasíme my,“ myslí si Vallo.

„Juraj v našej spoločnej komunikácii nazval túto pieseň „zmierenie“ a ja mám z nej tiež ten istý pocit. Hudba je naozaj dobrým prostriedkom na komunikáciu súčasných tém a to aj pre tých, ktorí nejdú len v tom našom prúde, ale ktorí idú či už oproti alebo proti nám. Umenie celkovo dokáže spojiť rozličné názory a ľudí, ktorí majú iné príbehy i iné životné výzvy. Dokáže nás dať dokopy. Vidíme to na koncertoch a v súčasnosti je to naozaj dôležité,“ je presvedčená Jana Kirschner.

„Veľmi sa mi páči, že vznikol film o novinároch, lebo v poslednom čase sa mi zdá, že zabúdame na to, akú úlohy v spoločnosti plnia. Je mimoriadne dôležité, aby sme si pripomenuli ich prácu a jej význam. Myslím, že si nezaslúžia to, ako na nich časť spoločnosti aktuálne nazerá a je dobré, že sa oživujú najsilnejšie momenty histórie žurnalizmu vrátane toho, ktorý je zachytený vo filme Vlny,“ prezradil Juraj Benetin.

Autorom videoklipu, ktorý sa nakrúcal v Žiline, je Jakub Gulyáš. Okrem záberov z Mestského divadla sa použili do klipu aj zábery z filmu Vlny. O finálny strih a postprodukciu sa postaral Jakub spoločne s Veronikou Wilkovou.

Vo filme Vlny, ktorý sa do slovenských kín dostane 1. augusta, sa diváci okrem Vojtěcha Vodochodského a Táne Pauhofovej môžu tešiť aj na Tomáša Maštalíra, Martina Hofmanna, Stanislava Majera, Vojtěcha Kotka, Jevgenija Libezňuka či Michaelu Majerníkovú.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie