Timravino Veľké šťastie v Činohre SND

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Snom vari každej mladej ženy v minulosti bolo - nájsť si dobrého muža a vydať sa. Dnešné ženy sú o čosi emancipovanejšie ako na konci 19. storočia, keď žila aj Božena Slančíková-Timrava.

Napriek tomu dramaturgia Činohry SND zaradila jej novelu Veľké šťastie do svojho repertoáru ako jedinú pôvodnú tvorbu.

Hrdinkami Veľkého šťastia sú tri mladé ženy, ktoré žijú v malej odľahlej dedinke a tak nemajú veľa možností na výber. Do úvahy prichádza mladý levita, tichý, skromný učiteľ a budúci kňaz, ktorý sa však, ako sa zdá, na ženbu nepomýšľa. Hlavu má plnú kníh a to, že okolo neho chodia tri krásne mladé a vydajachtivé ženy, mu ani len nenapadne.

Jozefka Jakubovičová v podaní Diany Mórovej sa trápi kvôli nemu, niekedy až zúri do zúfalstva - no on nič. Aj druhá spanilá slečna Otila Nivská, ktorá má síce vyššie nároky na budúceho manžela - hrá ju Zuzana Fialová - chodí popri ňom bez jeho povšimnutia.

Najviac pre neho trpí mladučká, nežná a plachá bytosť Katka, ktorú stvárňuje Monika Hilmerová. Poslušne a oddane mu posluhuje, no zaslepený levita nechápe, prečo sa jej vždy v jeho prítomnosti chvejú ruky. Nepatrilo sa totiž v tých časoch, aby sa žena vyznala mužovi zo svojich citov. A tak iba mlčky znášajú svoj údel, aj keď sa občas dostávajú do zvláštnych, ba až komických situácií.

Mohlo by sa zdať, že zinscenovaná téma je už dávno prekonaná a nemá čo povedať dnešným sebavedomým a suverénnym mladým ženám. Ženská duša vo svojej podstate však vždy bude túžiť po romantickom vzťahu a po naplnení svojho ženstva, nech by sa posunula do akéhokoľvek historického času a ktoréhokoľvek zemepisného priestoru. Cesta k nim zrejme vždy bude kľukatá, zložitá a vyžiada si nemálo dievčenských sĺz. Veľké šťastie malo premiéru ešte v závere minulej divadelnej sezóny, v tej novej je jedným zo stálych titulov Divadla P. O. Hviezdoslava.

Anna Sláviková

Protagonistky Timravinho Veľkého šťastia - zľava Z. Fialová, M. Hilmerová a D. Mórová.
FOTO - Jana Nemčoková

Páčil sa vám článok?