Pravoslávna cirkev chrám dostavia sama

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Práce na stavbe nového pravoslávneho chrámu na Tomášikovej ulici pokračujú. Ich investorom je v súčasnosti samotná pravoslávna cirkev, ktorá ich financuje z vlastných prostriedkov.

Pripomeňme, že výstavbu nového chrámu situovaného v blízkosti centrály HZDS spočiatku financovala spoločnosť American International Corporation NewDel, ktorej majiteľom je ruský podnikateľ Alexander Belousov, manžel prvej podpredsedníčky SNS Anny Malíkovej.

Ako sa zhruba pred rokom vyjadril sám A. Belousov, všetky náklady na výstavbu chrámu v objeme 50 miliónov korún financuje z vlastného vrecka. Podľa Belousova je Bratislava jediným hlavným mestom v Európe, ktoré nemá pravoslávny chrám.

Komplex kostola a farskej budovy majú doplniť priestory pre knižnicu a cirkevnú nedeľnú školu pre deti, ktoré sa tu majú vzdelávať v pôvodnom jazyku Cyrila a Metoda - v staroslovienčine. Kostol využijú nielen pravoslávni Slováci, ale aj Bulhari, Srbi, Ukrajinci či Rusi, ktorí žijú alebo pracujú v Bratislave.

Ako sa nám podarilo zistiť, firma A. Belousova napokon financovala iba hrubú stavbu. „S touto spoločnosťou bola zmluvne dohodnutá iba hrubá stavba,“ povedal nám Milan Plevák, generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Skelet, ktorá výstavbu realizuje.

„Ďalšie práce by mala financovať ako investor pravoslávna cirkev, ktorá si ich vzhľadom na svoje finančné možnosti zmluvne pokrýva len v takom rozsahu, aký dokáže pokryť. Primerane tomu pokračujú aj práce na stavbe.“

Dokončenie stavby chrámu sa predpokladá koncom tohto roka, ide však len o orientačný termín. Pôvodne sa predpokladalo, že koncom tohto roka bude daný do užívania celý komplex.

(lau)

Páčil sa vám článok?