Mestské časti nemajú peniaze na školy

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestské časti vlani prevzali od štátu základné a materské školy, nedostávajú však od štátu dostatok financií na ich prevádzku. Ak sa situácia nezmení, môže sa to negatívne prejaviť už na začiatku nového školského roku.

V Starom Meste situáciu analyzujú. Problematikou sa bude zaoberať najprv komisia pre školstvo a následne aj poslanci miestneho zastupiteľstva. Problémy s financiami majú v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto - dodnes čakajú na peniaze na druhý polrok minulého roku. Chýba im 5,2 milióna korún.

Nedostatok financií pociťujú aj v Karlovej Vsi - podľa starostu tejto mestskej časti Bystríka Hollého im chýba asi 20 percent prostriedkov určených na prevádzku škôl a už na konci apríla vyčerpali rozpočet na celý druhý polrok. B. Hollý nevylúčil, že ak sa situácia nebude riešiť, už na začiatku nového školského roku môžu nastať problémy.

Ideálna nie je ani situácia v Ružinove. Prostriedky, ktoré od štátu dostali, postačujú možno ešte na štyri mesiace, v tejto mestskej časti však nie je taká situácia, aby uvažovali o ohrození začiatku nového školského roku na školách. Havarijné situácie sa snažia riešiť z vlastných prostriedkov.

Pokiaľ ide o Petržalku, dotácia zo štátneho rozpočtu bola zatiaľ schválená iba na prvý polrok 2003 vo výške 20,6 miliónov korún, čo predstavuje výšku dotácie na druhý polrok 2002. Táto dotácia bola už v roku 2002 nedostatočná a vôbec nezohľadňuje výrazný nárast cien energií od 1. januára 2003. Jednotlivé subjekty na úseku školstva nemajú uhradené faktúry za energie (za obdobie január - apríl 2003) vo výške vyše 5 miliónov korún. Na pokrytie deficitu zdrojov zo štátneho rozpočtu bolo koncom apríla v miestnom zastupiteľstve schválených 23,3 milióna korún na úhradu zvýšených cien energií a 552-tisíc na dokončenie opráv z roku 2002 z Fondu rozvoja bývania. Tieto prostriedky boli schválené naviac oproti pôvodne rozpočtovaným 5,2 milióna korún z príjmov mestskej časti.

Ani v Dúbravke nie je situácia ružová. „Školy žiadajú, aby sme hradili tovary a služby, na ktoré sme dostali od štátu menej peňazí, ako je nevyhnutne potrebné,“ uviedol starosta Dúbravky Peter Polák. „Aj v minulosti sa stávalo, že okresný úrad preplácal niektoré faktúry za služby a energie s nejakým časovým odstupom, neraz z rozpočtu na ďalší rok, takže vznikala permanentná zadlženosť. A tá sa prejavuje aj teraz a dostávame sa do čoraz väčšieho sklzu. Niektorým školám sa už dodávatelia vyhrážajú odstavením od elektriny či teplej vody len preto, že nemajú vyrovnané pohľadávky.“

Niektoré mestské časti sa už písomne obrátili na ministerstvo školstva. Aj keď je ešte len máj, na začiatok nového školského roku na viacerých miestach myslia s obavami...

(lau)

Páčil sa vám článok?