Začína sa Medzinárodný filmový festival

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Štvrtý ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa začne 29. novembra a potrvá do 7. decembra. O vzrastajúcom význame tohto podujatia svedčí fakt, že tohtoroční účastníci môžu počas deviatich dní očakávať maratón projekcií až 150 snímok v moderných kinosálach Ster Century Cinemas v Polus Centre na Vajnorskej ulici.

Pilierom programovej ponuky je najmä súťaž prvých a druhých hraných filmov s 22 kvalitnými snímkami z celého sveta, očakávajúcimi rozhodnutia festivalovej poroty na čele s francúzskou herečkou Julie Delpy. Domácu kinematografiu zastúpi debut Laury Sivákovej Quartétto, s ktorého uvedením sa počíta na slávnostnom otvorení festivalu.

Ďalšia z ôsmich sekcií mapuje aktuálne filmové dianie v európskom priestore a zameriava sa na diela oceňovaných režisérov (K. Loach, G. Paskaljevič a ďalší), ktoré však slovenský divák ešte nemal možnosť vidieť. Inovatívne umelecké postupy nielen v hranom celovečernom, ale aj v krátkom či dokumentárnom filme si všíma sekcia Nezávislé kino. Rozsiahla kolekcia diel americkej produkcie načrtne profil Američana R. Cormana, zostavovatelia sekcií ZOOM a FOCUS tentoraz zaostrili na zvučné i menej známe mená mexickej a nemeckej kinematografie.

V tematickej prehliadke Road movies na prelome tisícročia sa predstavia kultové „trháky“ spolu s príbehmi novodobých beatnikov a výnimočné postavenie medzi ostatnými sekciami majú najmä Premiéry s ponukou diel s hviezdnym hereckým obsadením (W. Allen, G. Depardieu, A. Tatou a ďalší), ktoré sa však u nás dosiaľ do distribúcie nedostali.

Bohuš Dúbrava

Páčil sa vám článok?