Šiesti zo šesťdesiatych vo Dvorane

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Zrekonštruované priestory na prízemí budovy ministerstva kultúry na Námestí SNP sa zaplnili výtvarným umením. Slovenská národná galéria, ktorá nedávno dostala niekoľko presklených siení nazvaných Dvorana dočasne do užívania, tu práve otvorila výstavu obrazov a plastík pod názvom Šiesti zo šesťdesiatych.

Názov česko-slovenskej expozície, ktorú kurátorsky pripravila Katarína Bajcurová, presne vystihuje myšlienku, ktorá stojí v pozadí celého projektu: prezentujú sa tu totiž práce šiestich významných umelcov, ktoré vznikli v šesťdesiatych rokoch. Autormi diel, ktorých spoločným znakom bolo hľadanie na poli abstraktného umenia, sú Marián Čunderlík, Rudolf Fila, Miloš Urbásek, Eduard Ovčáček, Jozef Jankovič a Miroslav Šnajdr st. Ich výber a časové parametre vzniku vystavených artefaktov nie sú zvolené náhodne. V tom čase sa slovenské i české umenie snažilo nadviazať intenzívnejší kontakt s európskym dianím a vymedziť sa proti u nás preferovanej estetike socialistického rea-lizmu, čo bolo aj jedným z cieľov skupiny Konfrontácie. Samozrejme, v normalizačných rokoch boli za takto demonštrovanú slobodu tvorby autori často postihovaní - už nežijúci maliar M. Čunderlík a sochár J. Jankovič, priekopníci moderného slovenského umenia, boli v tých časoch postavení mimo oficiálneho diania vo vý-tvarnej obci. A to aj napriek ohlasu vo viacerých európskych krajinách, ktorý si svojimi kvalitnými prácami stihli získať. Symbolické univerzálne posolstvo a este-tické kvality, ktoré možno nájsť v dielach šiestich výtvarníkov, sú aktuálne aj dnes.

Výstava predstavuje verejnosti niektoré dosiaľ nezverejnené artefakty, ako aj diela zo súkromných majetkov a zbierok. Šiesti zo šesťdesiatych budú v Dvorane sídliť do 17. februára.

Páčil sa vám článok?