Tri mestá v jednej knihe

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na pultoch bratislavských kníhkupectiev sa objavila zaujímavá kniha pre deti Tri mestá - Bratislava Budapešť Viedeň. Ide vlastne o tri knihy v jednej. S týmto projektom prišla Kveta Dašková, ktorá je autorkou časti o Bratislave.

V roku 1989 vyšla knižka pre malých školákov o psíkovi, ktorý objavuje svoje mesto Budapešť. Autorkou námetu, scenára, ilustrácií a textu, ktorý ich sprevádza je Eva Gaál. Všetko, čo dieťa v knihe vidí, je do detailov verifikovateľné, a predsa to v žiadnom prípade nie sú popisné ilustrácie. Časť o Budapešti tvorí maďarská kniha. O Viedni „podáva správu“ rakúsky spisovateľ Alfred Komarek, ktorý spolu s Wolfgangom Schüsselom, vtedy rakúskym ministrom zahraničných vecí, stvorili výbornú knihu pre deti Das Rotweissrote Weltkugelbuch, čo by sa podľa obsahu mohlo preložiť ako Rakúsko a svet. Autora po Viedni sprevádza vrabček, text veľmi kreatívne ilustruje Eva Kellner.

Po Bratislave čitateľov sprevádza strašidielko Pipo. Autorkou invenčných a poetických ilustrácií je ilustrátorka Blanka Votavová.

Páčil sa vám článok?