Rôzne tváre fotografie zaplnia Bratislavu

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Ako každý rok, aj tentoraz je november v Bratislave predovšetkým mesiacom fotografie. V praxi to znamená opäť možnosť vidieť na rôznych miestach značné množstvo výstav fotografických diel najrozličnejšieho charakteru - od čisto umeleckých prác až po dokumentárnu a žurnalistickú fotku.

Hlavným organizátorom podujatia je spoločnosť FOTOFO, ktorá spolupracuje s množstvom domácich a zahraničných inštitúcií. Záujmom dramaturgov projektu je okrem iného klásť dôraz na systematickú prezentáciu diania v oblasti fotografie v strednej a východnej Európe, no zároveň chcú tiež ponúknuť priestor na konfrontáciu špičkovej tvorby tohto regiónu s aktuálnou scénou v zahraničí.

Tridsiatka výstav prezentuje rozmanité fotografické poetiky, druhy a štýly umelcov z celého sveta. Nespornými lákadlami tohto ročníka sú kolektívne výstavy. Slovenská národná galéria ponúka návštevníkom dosiaľ najväčšiu expozíciu svojho druhu s názvom Slovenská fotografia 1925 - 2000: moderna - postmoderna - postfotografia, predstavujúcu postupný vývoj prístupu k fotografickému médiu u slovenských umelcov. Slovenským fotografom je venovaná aj prezentácia víťazných prác súťaže FUJIFILM EUROPRESS PHOTO AWARDS 2001 v Galérii Café Parnas.

V Umeleckej besede slovenskej je inštalovaná prehliadka súčasných škandinávskych autorov, Galériu Médium zaplnia práce učiteľov a študentov z prestížnej vysokej školy vo Veľkej Británii - Nottingham Trent University, ďalej sa zo zahraničných autorov kolektívne predstavia súčasní talianski fotografi. V Artotéke na Kapucínskej ulici je výstava prezentujúca využitie digitálneho fotoaparátu v tvorbe významných slovenských tvorcov, ako aj expozícia Hermanovce 2001, zaostrujúca objektív na život východoslovenskej dediny z pohľadu rómskych a nerómskych detí. Nielen pre deti bude zaujímavá séria rodinných portrétov z 19. storočia v Bibiane od autora slávnej knihy Alica v krajine zázrakov Lewisa Carolla. Pozoruhodnou výstavu je Slovensko 2001 - Obrazová správa o stave krajiny Martina Kollára v Pálffyho paláci. V projekte Kollár výstižne odhaľuje paradoxy života na Slovensku.

Páčil sa vám článok?