Výročie mestskej elektrárne

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Mestské múzeum v Bratislave sprístupnilo 18. septembra 2001 výstavu venovanú 100. výročiu založenia Mestskej elektrárne v Bratislave, ktorá stála presne na mieste súčasnej budovy Západoslovenských energetických závodov na Čulenovej ulici. Jej uvedenie do prevádzky v septembri roku 1901 znamenalo prelom v zabezpečovaní verejného osvetlenia v Bratislave.

Osvetlenie mesta prešlo dlhým vývojom. V stredoveku sa využívali na tento účel i smolové fakle. Podstatné zlepšenie priniesli olejové lampy. Po ich zavedení v druhej polovici 18. storočia citeľne ožil večerný život v uliciach mesta. V 19. storočí sa vo všetkých väčších mestách Európy začal na osvetlenie ulíc používať svietiplyn.

Elektrická energia sa v Bratislave využívala už niekoľko rokov pred založením Mestskej elektrárne. Mnohé priemyselné podniky mali svoje vlastné parné stroje na výrobu elektrickej energie. Od roku 1895 fungovala aj mestská elektrická pouličná železnica. Práve jej uvedenie do prevádzky nastolilo otázku elektrifikácie mesta. Mestský magistrát rozhodol o zavedení elektrického osvetlenia už v roku 1897. Vo výberovom konaní na výstavbu elektrárne zvíťazili Uhorské Schuckertove závody, ktoré vybudovali elektráreň na Čulenovej ulici.

Výstava je zameraná na zdokumentovanie činnosti mestskej elektrárne od jej založenia až po zlúčenie so Západoslovenskými energetickými závodmi v procese znárodňovania po druhej svetovej vojne. Ak sa chcete dozvedieť viac, máte možnosť do 20. novembra navštíviť výstavu vo výstavných priestoroch Mestského múzea v Bratislave, v Starej radnici každý deň od 10.00 h do 17.00 h cez víkend od 11.00 h do 18.00 h.

Páčil sa vám článok?