Prvú bratislavskú párty v tomto tisícročí navštívilo obdivuhodných 70 tisíc ľudí

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského zrejme raz moderná história Bratislavy opíše ako oživovateľa kultúrno-spoločenských tradícií mesta.

Po tom, čo sa mu v polovici deväťdesiatych rokov podarilo prebudiť driemajúcu tradíciu korzovania, dokázal dvakrát po sebe prilákať na spoločné silvestrovské šantenie do ulíc vyše 70 tisíc ľudí. Ešte pred dvomi rokmi by na to málokto stavil čo len deravý groš!

Prvá párty nového milénia v centre Bratislavy bola jednoznačným úspechom. Svedčí o tom nielen opakovaná neuveriteľne vysoká návštevnosť pri konkurencii iných možností strávenia posledných chvíľ jubilejného roku. Veľkým pozitívom sa ukázala aj generačná rôznorodosť návštevníkov osláv.

Ešte po ôsmej hodine večer prevládali v meste starší korzujúci návštevníci alebo mladé rodiny s deťmi dokonca v kočíku, aby v okamihu, keď hlavné pódium na Hlavnom námestí zobrali útokom kapely Para a Polemic, prepustili historické centrum mladým tínedžerom. To je tiež dôkazom toho, že väčšina návštevníkov po minuloročnom vydarenom vítaní roku 2000 vyjadrila organizátorom dôveru a uverila prísľubom, že sa postarajú o ich bezpečnosť.

Tohtoročný Silvester sa tak okrem iného mohol stať v poslednom desaťročí celkom ojedinelým verejným podujatím, pri ktorom ľudia vzácne rešpektovali odporúčané pravidlá, ako aj autoritu bezpečnostných zložiek. Pravidlá, ktorých hlavným cieľom nebolo obťažovanie návštevníkov, ale starostlivosť o ich bezpečie. Takisto autoritu usporiadateľov, podloženú predovšetkým profesionálnym výkonom služby.

Silvester v Starom Meste už po druhýkrát ukázal silu spojenectva samosprávy s korporatívnym sektorom. Namiesto bedákania a lamentovania nad nedostatkom peňazí v Starom Meste po väčšinu roka trpezlivo zháňali sponzorské peniažky, aby postavili program, ktorému sa doteraz len máločo mohlo rovnať. Celodenná diskotéka na klzisku, tanečná megapárty na Michalskej alebo plejáda aktuálnych slovenských hviezd populárnej hudby na Hlavnom námestí vrátane Mekkyho Žbirku síce stála vyše 4 miliónov korún, kompletne ich však pokryli sponzorské príspevky firiem, ktoré podujatiu a svojmu miestu v rámci neho dôverovali. To je ďalší prísľub do budúcnosti.

A tak kým pred rokom väčšina ústavných činiteľov - s výnimkou prezidenta - podujatie odignorovala a rozpŕchla sa po svojich chalupách a regiónoch, teraz viacerí z nich sami vyhľadávali prechádzku v tlačenici zabávajúcich sa Bratislavčanov, aby sa aspoň pár sekúnd „vyhriali“ na symbolickom slniečku úspechu. Aj taký sekundárny efekt priniesol tohtoročný silvestrovský projekt Starého Mesta.

Pár hodín po všetkom, keď už čaty pracovníkov VEPOS-u vyupratovali uličky a námestia historického jadra, mohli zasvätení vidieť „mužov Silvestra“ z mestskej časti Staré Mesto a občianskeho združenia Hlava 98, ako živo debatujú v Café Roland nad novými nápadmi pre Silvester 2001. Pretože na spoločné oslavy príchodu nového roku v uliciach hlavného mesta už aj v Bratislave existuje jasná spoločenská objednávka. A ako povedal starosta A. Ďurkovský, keď po polnoci vyzýval rytiera Rolanda na demonštráciu jeho zázračnej schopnosti, „v tomto projekte nemôžeme nepokračovať!“

(miv)
FOTO - Pavol Murín, Juraj Chlpík

Páčil sa vám článok?