Bratislava dávno nemala poriadny strom

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Zima sa zrejme zabudla pozrieť do kalendára, inak by tu už dávno bola so snehom a mrazom. Aj tradičným Vianočným trhom tak chýba príjemná atmosféra, ktorú dokáže vyčariť len skutočná zima.

Jedinou pripomienkou blížiacich sa Vianoc tak zostáva svetelná výzdoba bratislavských ulíc a vianočné stromy, ktoré od Mikuláša zdobia viaceré časti mesta.

Na Hlavnom námestí vianočný strom už tradične nie je ozdobou hlavného mesta. Tento rok bolo dokonca treba pôvodný ihličnan nahradiť dôstojnejším stromom. Výzdobou aj tento rok zaostáva za očakávaním a v porovnaní s primátorskými stromami iných hlavných miest pôsobí príliš provinčne a lacno.

Česť Bratislave ako-tak aj tento rok zachraňuje vianočný strom mestskej časti Staré Mesto na Hviezdoslavovom námestí. Aj vďaka sponzorom je výzdoba staromestského stromu ako sa patrí. Na rozdiel od toho na Hlavnom námestí, o ktorý sa postaral magistrát Bratislavy, ten pred Národným divadlom neprehliadnete.

Napriek tomu nie je ani jeden bratislavský vianočný strom hodný toho, aby zdobil centrum hlavného mesta na prelome tisícročí. Azda si Bratislavčania zaslúžia mať na Vianoce najkrajší a najvyšší strom v okolí. Kto videl napríklad ten viedenský pred tamojšou radnicou, určite potvrdí, že tie bratislavské v porovnaní s ním pripomínajú chudobného príbuzného. Preto je načase, aby mesto v budúcnosti odmietlo aj v tom najlepšom úmysle darovaný strom, ak je krivo rastený, či má iné chyby krásy. A nie je pravdou, že na Slovensku nerastú vysoké, rovné a pekne rastené stromy.

Možno by stačilo myslieť na Vianoce o niečo skôr a napríklad už teraz začať hľadať vianočné stromy pre budúce roky. A možno aj zasadiť tie, ktoré prídu na rad o niekoľko desiatok rokov neskôr, aby Bratislavčania v budúcnosti podobné problémy nemali. Inak, aby sme videli poriadny vianočný strom, budeme musieť naďalej chodiť do Viedne, Budapešti či Prahy.

(ado)

Vianočný strom pred Národným divadlom ako-tak zachraňuje česť hlavného mesta.
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?