BDT prišlo s protidrogovým Faustom

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské divadlo tanca pripravilo nový projekt, významom i spôsobom svojho vzniku a následnej prezentácie prekračujúci rámec divadla.

Jeho hlavní tvorcovia Robert Meško (námet), Jozef Gombár (libreto a réžia) a Šárka Ondrišová (choreografia) spolu s ďalšími renomovanými kolegami sa totiž rozhodli Goetheho faustovskú tému aktualizovať na dnešnú súčasnosť, keď mnoho mladých ľudí sa závislosťou od drog zbavuje vlastnej slobody.

Sami tvorcovia o svojom diele vravia, „že tak ako Faust prisľúbi svoju dušu za to, že mu peklo pomôže dosiahnuť vytúžené ciele, aj súčasný Faust - dnešný mladý človek - platí za únik zo životnej reality pomocou drog tým najcennejším, a ten, kto sa rozhodol predať svoju slobodu, nakoniec volí predaj svojho života“.

Aj preto má inscenácia Fausta podtitul Tanec za slobodu, tanec proti drogám. „Najohrozenejšou skupinou sú mladí ľudia vo veku od trinásť do devätnásť rokov, a preto sme sa zamerali hlavne na nich. A to nielen ako na pasívnych adresátov predstavenia, ale aj ako na účastníkov tvorby inscenácie,“ hovorí manažérka BDT Mária Szöllösová.

V septembri dostali všetky stredné školy v Bratislave informáciu o takto pripravovanom Faustovi a mali možnosť objednať si návštevu skúšky predstavenia. „V októbri, keď sme začali so skúškami a debatami, spojenými s tanečnými ukážkami, ešte zďaleka nebolo všetko hotové. Najhlavnejšou otázkou debát bolo, aké sú alternatívy pre Fausta, čo si môže vybrať, keď stráca Margarétu, či má hľadať východisko práve v drogách. Táto potrebná spätná väzba určite pomohla výslednému tvaru tanečnej drámy.“ Aj preto bolo predstavenie pripravované spolu s odborným garantom celého projektu, ktorým je občianske združenie Prima, reprezentované pani Monikou Ciutti.

Po premiérach 23. a 24. novembra sú najbližšie predstavenia 25., 28. a 29. novembra v Zrkadlovom háji.

René Horváth

Takto sa rodila v BDT aktualizovaná verzia Fausta.
Foto - Ctibor Bachratý

Páčil sa vám článok?