Slovenská filharmónia začína novú sezónu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V posledných októbrových dňoch vstupuje Slovenská filharmónia do svojej už 52. koncertnej sezóny.

Pre stálych návštevníkov koncertov, ako aj najmladšiu generáciu záujemcov, a teda potenciálnych budúcich „skalných“ priaznivcov vážnej hudby, ktorá je aj v súčasnosti stálym fenoménom v hodnotovom kultúrnom rebríčku ľudí najrôznejších povolaní, pripravila Slovenská filharmónia naozaj lákavú ponuku. Tak, ako je široké poslucháčskej spektrum, rovnako je pestrá ponuka špičkových diel z najrôznejších hudobných období a ich interpretov.

Popri hlavných abonentných cykloch A a D (obsahujúcich 24 koncertov vždy vo štvrtok o 19.00 h), resp. B a E (24 koncertov vždy v piatok o 19.00 h) je tu ďalej ponuka šiestich koncertov cyklu C, ktoré sú v stredu o 19.00 h, ako aj cyklu M - šesť mimoriadnych koncertov, ktoré nemajú stabilný hrací deň.

Pre najmladších návštevníkov sú určené rodinné koncerty päťčlenného cyklu R, ktoré sa konajú v sobotu o 16.00 h, a tiež päťčlenného cyklu J najmä pre školskú mládež, pre ktoré sú určené stredy so začiatkom o 19.00 h. Rovnako hlavne pre školy sa filharmónia vracia aj k osvedčeným verejným generálkam so sprievodným slovom, ktoré budú vo štvrtok o 10.00 h.

Miestom všetkých programových cyklov bude Koncertná sieň Slovenskej filharmónie. Milovníkom komornej hudby je určený utorkový cyklus trinástich koncertov (cyklus K), ktorých interpretmi v Moyzesovej sieni budú striedavo Moyzesovo kvarteto a Musica aeterna.

Aktuálna ponuka predstavuje 26. a 27. októbra koncerty Slovenskej filharmónie a Slovenského filharmonického zboru, ktorých spoločným programom bude Rómeo a Júlia od H. Berlioza. V piatok 3. novembra sa predstaví Slovenský komorný orchester, ktorý na počesť svojej štyridsiatky uvedie diela H. Purcella, G. F. Händla, A. Corelliho a B. Brittena. O deň neskôr sa na spoločnom koncerte predstavia SF a Bábkoherecký súbor Teatro Neline s opusom S. Prokofieva Láska k trom pomarančom a v utorok 7. novembra sa predstaví Musica aeterna s programom, ktorý vyvrcholí Brandenburským koncertom J. S. Bacha.

René Horváth

V koncertnej sezóne SF má svoje pevné miesto aj Moyzesovo kvarteto. Na snímke jeho vedúci Stanislav Mucha (vľavo) preberá na nedávnych BHS Cenu Frica Kafendu za vynikajúcu interpretáciu diel slovenských autorov doma i v zahraničí.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?