Do repertoáru Stoky sa v októbri vráti Dno

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Divadlo Stoka ako tradične začalo svoju sezónu (už jedenástu) v horúcom lete, hoci tohto roku jeho prázdninová (v bratislavskom divadelnom živote stále ešte výnimočná) ponuka bola skromnejšia.

Finančné problémy súboru, predstavujúceho absolútnu špičku slovenskej alternatívnej scény (nakoniec rovnaké starosti majú vlastne všetky neštátne divadlá), sú notoricky známe. Tentoraz k permanentnej neistote pribudli aj repertoárové starosti, ktoré koniec-koncov majú svoje korene tiež aj v existenčnej biede.

Augustový i septembrový program tvorili dve inscenácie - Z diaľky a Sami meri vari plus ich anglické verzie, pritom napriek trom derniéram v minulej sezóne zostalo v júni na repertoári ešte stále osem titulov. Po (dočasnom?) odchode Ingrid Hrubaničovej sa však nemohli hrať Impasse, Eo ipso, Monodrámy, Tváre ani Hetstato.

A pre materské povinnosti Zuzany Piussi vypadla v auguste i septembri aj inscenácia Dno. Podľa slov riaditeľa a režiséra Stoky Blaha Uhlára existuje ešte šanca zachrániť inscenáciu Monodrámy, kde by part Hrubaničovej vystriedala monodráma Eriky Láskovej.

V októbri však už „nastúpi“ Zuzana Piussi, a tak možno hrať aj Dno (Óda na McWorld), v ktorom okrem Z. Piussi účinkuje jej sestra Lucia, Monika Čertezni a Ľubomír Burgr. Na programe je prvýkrát 5. októbra. Stoka však ako multikultúrny priestor je dejiskom aj iných umeleckých podujatí.

Nový mesiac sa začne projekciou 16 mm filmu Johna Tyla Some train rides and walks in a foreign country (3. októbra), v piatok 6. a v sobotu 7. októbra tu bude medzinárodné vedecké kolokvium o súčasnom výtvarnom umení Kolokvium Public/Private, ktoré organizuje Pro Helvetia.

V druhej polovici mesiaca sa v Stoke, ktorá si medzičasom odskočí zahrať do Prahy, predstavia aj hostia, medzi nimi napríklad súbor Disk režiséra Dušana Vicena.

René Horváth
Blaho Uhlár a Lucia Piussi v inscenácii Z diaľky, ktorú obaja autori a jej jediní účinkujúci naštudovali aj v angličtine (From a distance).
FOTO - Ctibor Bachratý

Páčil sa vám článok?