V Starej radnici sú vystavené privilégiá mesta

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestské múzeum v Bratislave v spolupráci s Archívom mesta Bratislavy pripravilo zaujímavú výstavu pod názvom ...Civitas nostra regalis... Výsadné listiny mesta Bratislavy, ktorá je od 28. septembra otvorená v Starej radnici.

Výstava má prezentovať mestské privilégiá, ktoré Bratislava získala v uplynulom tisícročí. Tento cenný materiál je známy a prístupný len úzkemu okruhu odborníkov a bádateľov. Prostredníctvom vystavených mestských privilégií získa návštevník výstavy obraz o rozvoji hospodárskeho života - obchodu, priemyslu a vinohradníctva, ale aj politického a kultúrneho diania.

Vystavené dokumenty v uplynulých stáročiach zohrali v dejinách Bratislavu, ako aj vo vývoji mestskej správy významnú úlohu. Vďaka nim sa stala Bratislava popredným mestom v stredoeurópskom priestore.

Medzi vystavenými exponátmi nebude chýbať Privilégium Ondreja III. z roku 1291, konfirmácie tohto privilégia jeho následníkmi počas stredoveku, 2 erbové listiny Žigmunda z roku 1436, Zlatá bula Mateja Korvína z roku 1464, ako aj ďalšie historické dokumenty. Výstava bude obsahovo siahať až po rok 1536, keď bol vydaný základný článok o hlavnom meste. Tematický a umelecký ráz výstavy vhodne doplnia ilustračné materiály dobových drevorezieb.

Spoluorganizátor výstavy Archív mesta Bratislavy je jednou z najstarších bratislavských inštitúcií, ktorého korene vedú až do 13. storočia. Je preto evidentné, že práve táto inštitúcia má výsostné právo sprístupniť bohatstvo, ktoré uchováva vo svojich trezoroch. Posledné mesiace tohto tisícročia sú predurčené na realizáciu tejto jedinečnej výstavy, ktorá širokú verejnosť oboznámi s cennými dokladmi histórie Bratislavy.

Výstava bude otvorená až do 7. januára 2001 denne okrem pondelka od 10. do 17. hodiny a cez víkendy od 11. do 18. hodiny.

(mm)

Páčil sa vám článok?