Vysviacka nových zvonov bude v novembri

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nové zvony pre Dóm sv. Martina by už mali byť dokončené. Odliali ich vo zvonárskej dielni Márie Tomáškovej-Dytrychovej v Brodku u Přerova a do Bratislavy by ich mali previezť v priebehu októbra.

Slávnostná vysviacka zvonov je plánovaná na 11. novembra ako pripomienka ukončenia prvej svetovej vojny. O dva týždne neskôr sa zvony rozzvonia.

Päť zvonov darovalo mestu päť krajín susediacich so Slovenskom a ich hlavné mestá. Tie finančne zabezpečili aj ich odliatie. Najväčší (vážiaci 2,2 tony s priemerom 1,5 metra) nazvaný Mária Terézia je darom spolkových krajín Viedeň, Dolné Rakúsko a Burgenland. Maďarsko a mesto Budapešť dali vyrobiť 850-kilogramový zvon Svätá Margita, Poľsko a Varšava 500-kilogramový zvon Ján Pavol II., Česká republika a Praha zase 340-kilový zvon Svätý Adalbert. Posledným zvonom bude 290 kilogramov vážiaci Svätý Vladimír, ktorý darovali Ukrajina a Kyjev.

Týchto päť zvonov bolo počas prvej svetovej vojny pretavených na delá. Na veži zostal iba najväčší a najstarší, dvojtonový Wederin, ktorý patrí k piatim najvzácnejším zvonom v Európe. Pred rokom bol tento zvon zreštaurovaný.

Novembrovú vysviacku bude sprevádzať Slávnosť zvonov, ktorá má byť posolstvom zjednotenej Európe. Pôjde o sériu kultúrnych podujatí zameraných na zdôraznenie celospoločenského významu. Na Murmanskej plošine bude v tento deň ekumenická bohoslužba, ktorá sa uskutoční pri príležitosti výročia skončenia 1. svetovej vojny za účasti zástupcov západných a východných cirkví. Vyvrcholením programu bude slávnostný koncert New Europe Festival Orchestra pod vedením bratislavského rodáka Jacka Martina Händlera.

Slávnosť zvonov organizuje Dom Európy Bratislava spoločnes hlavným mestom, mestskou časťou Staré Mesto, arcibiskupským úradom Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy a farským úradom sv. Martina.

(brn)

Páčil sa vám článok?