BHS najmä v duchu výročia J. S. Bacha

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Tridsaťjeden koncertov, osem operných predstavení a tri baletné vystúpenia ponúkajú Bratislavské hudobné slávnosti (BHS), ktorých 36. ročník sa začína 22. septembra a vyvrcholí 6. októbra.

BHS ako člen Európskej asociácie festivalov patrí do exkluzívnej spoločnosti medzinárodných podujatí vážnej hudby, čo ho zaväzuje na udržiavanie či neustále zvyšovanie latky kvality, ktorú potvrdil aj úspešný vlaňajší ročník.

V čom tkvie príťažlivosť tohto podujatia? Jednu z odpovedí poskytol už pred niekoľkými rokmi predseda festivalového výboru Ladislav Burlas sú „Festival je sviatok, ozvláštňujúci náš hudobný život prítomnosťou špičkových umelcov a interpretovaných diel. Koncertné fluidum nenahradí žiadna zvuková nahrávka.“ Aj tohto roku pritiahne návštevníkov do koncertných siení a ďalších festivalových priestorov (Koncertnej siene Slovenskej filharmónie, Opery Slovenského národného divadla, Koncertného štúdia Slovenského rozhlasu, Zrkadlovej sály Primaciálneho paláca, Klarisiek a ďalších) očakávanie hudobného zážitku v slávnostnej spoločenskej atmosfére, ktoré im sprostredkujú umelci z 25 krajín.

Spomeňme aspoň Royal Scottish National Orchestra, Budapest Festival Orchestra, Big Band Gustava Broma, Moskovský symfonický orchester, The Swingle Singers z Veľkej Británie či Sächsisches Kammerorchester z Lipska alebo z jednotlivcov Vladimira Kraineva, Guya Touvrona, Lianu Isakadze či Henryka Mikolaja Góreckého, ktorého Symfónia Žiaľnych piesní je najúspešnejším cédečkom vážnej hudby vo Veľkej Británii. Zo slovenských účinkujúcich uveďme napríklad súbor Musica aeterna, Spevácky zbor Lúčnice, Slovenský komorný orchester alebo Moyzesovo kvarteto.

Festivalu bude, samozrejme, dominovať tvorba Johanna Sebastiana Bacha, ktoré 250. výročie úmrtia si v tomto roku pripomína celý kultúrny svet, ale na BHS budú mať svoju premiéru aj skladby iných komponentov, nevynímajúc slovenských - Iľju Zeljenku, Romana Bergera, Juraja Beneša či z trochu „iného súdku“ Vaša Patejdla (jeho a Filanov muzikál pre deti i dospelých Snehulienka a sedem trpaslíkov patrí do bloku predstavení, ktorými sa BHS budú prezentovať v priestoroch Opery SND). Tu si možno pozrieť aj Janáčkovu Jej pastorkyňu v podaní pražského Národného divadla, ale aj Aidu, Toscu, Hamleta, Krútňavu a ďalšie operné i baletné lahôdky.

V úvodný deň BHS - 22. septembra - je o 17.00 h v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca slávnostné otvorenie festivalu, o ktoré sa postará Musica aeterna, a o 19.30 h sa začína v Redute otvárací koncert Slovenskej filharmónie.

René Horváth

Na BHS vystúpi aj Moyzesovo kvarteto.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?