Kultúrnemu letu 2000 dominuje hudba

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Je symbolické, že 25. ročník Kultúrneho leta sa začal koncertom orchestra Cappella Istropolitana, veď je to práve hudba, ktorá dominuje v pestrej ponuke letných kultúrnych programov pre obyvateľov i návštevníkov slovenskej metropoly.

Popri množstve sólo koncertov našich a zahraničných spevákov a inštrumentalistov zo všetkých sfér hudobného života pripravila dramaturgia Kultúrneho leta predovšetkým viacero kompaktných podujatí (Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza, Dni organovej hudby, Konvergencie - medzinárodný festival komornej hudby, festival speváckych zborov Mosty v strednej Európe) či periodických koncertov, zoradených do niekoľkých cyklov.

Jazzýček ponúka džez, svojich fanúšikov má cyklus fanfárových koncertov, významným spôsobom je príťažlivá hudba zastúpená (popri divadelných produkciách) aj v cykle Excelentné rôznosti.

Aj dva veľké hudobné cykly komorných a vokálnych koncertov zdôrazňujú dramaturgickú snahu o žánrovú pestrosť. Koho by názvy týchto cyklov zvádzali k predstave, že pôjde len o „vážnu“ hudbu, toho vyvedie z omylu napríklad zastúpenie slovenského súboru Musa antiqua, ktorý zo svojho výnimočného repertoáru tentoraz predstaví starú židovskú hudbu. Meno Jozefa Doda Šošoku okamžite zasa evokuje džezové pochúťky - tento excelentný inštrumentalista vystúpi s programom Hudba pre bicie nástroje, perkusie, kongá, osemnásť ladených gongov a symfonické zvony.

Gospely a spirituály dominujú v repertoári amerického súboru Faith Lutheran Church Choir (Evanjelický cirkevný zbor), príbuzný repertoár obohatený o muzikálové melódie či swing má slovenská vokálna skupina Kruhy, španielske melódie v štýle flamenca predvedie ďalšia slovenská skupina Lagrima a stálicou na našom vokálnom nebi je už roky skupina Sklo.

Vážnu hudbu v týchto dvoch cykloch budú reprezentovať napríklad japonská klaviristka Yurie Miura so chopinovským repertoárom, Adamusovo trio z Čiech, rakúsky gitarista Helmut Jasbar, americkí Greenways Festival Singers, z domácej špičky spomeňme aspoň klaviristu Mariana Lapšanského, Moyzesovo kvarteto, Spevácky zbor mesta Bratislavy či violončelistu Jozefa Luptáka.

René Horváth

Popredný slovenský džezmen Jozef Dodo Šošoka sa v rámci Kultúrneho leta predstaví aj v cykle komorných koncertov.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?