Beugel - bratislavský rožok
Na štedrovečernom stole by ani v jednej bratislavskej domácnosti okrem tradičných pokrmov nemali chýbať ani typické bratislavské rožky - Beugel. Tu je recept na ich prípravu.
Cesto si pripravíme z 1 kg polohrubej múky, 1 kávovej lyžičky soli, 200 g práškového cukru, 3 vajec, rastlinného tuku, 3 polievkových lyžíc oleja a vanilkového cukru. Na kvások potrebujeme 2 kocky kvasníc, po 1 lyžici kryštálového cukru a polohrubej múky a 1 a pol deci mlieka.
Vypracované vláčne cesto rozdelíme na 4 bochníky a necháme 20 minút odležať. Každý bochník vyvaľkáme do kruhu a rozdelíme na 16 častí. Každý kus naplníme plnkou z pomletých orechov alebo maku. Z naplnených častí vytvarujeme rožky, ktoré necháme ešte pol hodiny kysnúť. Potom ich potrieme vajíčkom a necháme stuhnúť na chladnom mieste. Stuhnuté rožky stlačíme na strane, čím vytvoríme mramorovú štruktúru a dáme upiecť.
(brn)