Divadlo Lab prinieslo v apríli tri premiéry. Toto sú ony

29.4.2019
0
Divadlo Lab - Pán múch

Zdroj: Divadlo Lab

Páčil sa vám článok?

Poznáte Divadlo Lab? Je to divadlo Divadelnej fakulty VŠMU v Bratislave, ktoré má za cieľ prezentovať divadelné inscenácie študentov Divadelnej fakulty z rôznych ročníkov. Počas apríla pripravilo až tri premiéry.

"Prvá premiéra v tomto mesiaci bola doslova besná. Uviedli sme hru podľa predlohy románu Diablom posadnutí od jedného z najväčších ruských velikánov F.M. Dostojevského. Nová dramatizácia tohto románu je výpoveďou ľudskej spoločnosti. Adaptáciou románu vznikol názov inscenácie Besnota, ktorá má predpovedať  vírusové infekčné ochorenie, ktoré spôsobujúce akútnu encefalitídu. Vyznačuje sa dlhou inkubačnou dobou a 100% úmrtnosťou. U človeka sa skôr alebo neskôr prejavuje emočná labilita a nepokoj, dezorientácia a zmätok, nechutenstvo a nadmerné vzrušenie. Všetky tieto emócie a činy sú pretvorené do divadelného diela, uvedeného na našich doskách,“ prezradila nám Barbora Bakošová z Divadla Lab. Réžie sa ujal umelecký šéf Švandovho divadla Dodo Gombár. 

Predstavenie Besnota Divadla Lab:

Zdroj: Divadlo Lab

​Druhou premiérou Divadla Lab bol počas apríla Modrofúz. Podľa povesti je Modrofúz muž, ktorý je zarytý nepriateľ žien. Dielom nemeckej autorky Dei Lohertentovej bol inšpirovaný aj študent réžie Samuel Chovanec. V inscenácií zobrazuje príbehy ľudí, ktorých telá alebo ich životná situácia spôsobuje, že nemajú rovnaké šance pri nadväzovaní vzťahov (v porovnaní s ľuďmi, ktorých vnímame ako „normálnych“.) Čo pre nich znamená láska, a aké potreby by im mal vzťah uspokojiť? 

"Modrofúz ukazuje rôzne podoby a formy lásky a príťažlivosti. Delenie vlastností na ženské a mužské spoločnosť prijíma ako niečo prirodzené a nemenné. Tvorcov však zaujíma, či je možné takúto deľbu rozbiť, ignorovať a prepájať v jednom človeku to, čo sa vníma ako mužské a ,,ženské," vysvetlila Bakošová.

V inscenácií účinkujú herci 5. ročníka herectva na VŠMU a teda budúci absolventi, ako napríklad Natália Germani, Viktória Valúchová, Michal Noga, Karin Adzimová, Petra Gavláková, Viktória Petrášová, Katarína Macková či Monika Šagátová.

Treťou inscenáciou, ktorú si divadlo pripravilo, je Pán múch (úvodné foto). Pán múch je doslovný preklad hebrejského slova ,,בעלזבוב [ba'alzevuv]“ u nás známy ako Belzebub, teda démon. "Autor chcel symbolicky interpretovať ideu, že zlo v spoločnosti dostáva svoju silu, keď začneme prinášať obete ,,prasacím hlavám“ a teda nesprávnym bohom. Pán múch je románová prvotina nositeľa Nobelovej ceny Williama Goldinga. Kniha Pán múch sa dá chápať rôzne. Môžeme ju čítať ako dobrodružný príbeh, literárnu fikciu, môžeme v nej objavovať filozofické či sociálne témy, alebo si ju zobrať k srdcu, ako lekciu morálky. Práve toto dielo prináša režisér Peter Palík na dosky Štúdia 1. Dielo na Slovensku nebolo dramatizované veľa krát, preto sme hrdí, že vám ho môžeme predstaviť práve u nás," vysvetlila Bakošová..

Divadlo Lab začalo aj prvou čítacou skúškou prípravy novej inscenácie na motívy jedného z najvýznamnejších českých literátov všetkých čias - Karla Čapka. Napriek tomu, že od zrodu R.U.R. v roku 1920 prešlo už takmer 100 rokov, táto téma je viac než aktuálna a vypovedá aj o dnešnej dobe. "Obraz spoločnosti 21. storočia je v sci-fi dráme presne vystihnutý a dokonca v ňom ožívajú aj moderné problémy nášho tisícročia. Človek je nahraditeľný a veľmi ľahko sa stráca v kruhu produktivity. Príďte sa o tom presvedčiť na vlastné oči," dodáva Bakošová.

Čítacia skúška prípravy novej inscenácie na motívy drámy R.U.R. Karla Čapka.

 

Zdroj: Divadlo Lab

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?