Bratislavčania si môžu darovať hodiny

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Komunitná nadácia Bratislava sa rozhodla prinavrátiť hodiny, ktoré ešte v 60. rokoch skrášľovali priestor pred hotelom Carlton. Ako táto myšlienka vznikla a ako možno pomôcť, aby sa stala skutočnosťou, sme sa porozprávali s riaditeľom nadácie Ľubošom TVRDOŇOM.

- Hodiny vám najlepšie pripomenú Bratislavčania, ktorí si ešte pamätajú atmosféru starého Carltonu a vystúpenia F. K.Veselého. Pri hoteli Carlton stáli krásne hodiny, ktoré niekoľkokrát zmenili svoju tvár. Ľudia sa pri nich stretávali, dávali si rande. Hovorievalo sa však, že vzťahy, ktoré vznikli pri hodinách, mali kratšie trvanie ako tie, ktoré vznikli pri Ganymedovej fontáne. Dnes nám ich pripomína už len červená elektrická skriňa vedľa hotela Carlton. Hodiny boli zničené, preto sa nadácia rozhodla získať finančné dary na ich opätovné vyhotovenie.

Komunitnú nadáciu Bratislava oslovili Bratislavčania aby pomohla s realizáciou tohto zámeru.

- Do nadácie prišiel Dr. Ivan Lesák a porozprával nám, ako on a jeho priatelia nostalgicky spomínajú, ako sa stretávali pri hodinách. Myšlienka nás oslovila. Od predstaviteľov mestskej časti Staré Mesto sme získali predbežný prísľub na osadenie hodín. Ing. arch. Otto Grossmann sa nezišne podujal vytvoriť nový návrh hodín. Zostáva nájsť finančné dary. V nadácii sme založili Fond prinavrátenia hodín ku Carltonu. Veríme, že keď sa Bratislavčania sami vyzbierajú na hodiny, budú na ne hrdí a budú sa pri nich opätovne stretávať.

Prečo ste sa rozhodli práve pre prinavrátenie hodín a nie inej pamiatky?

- Hodiny sú pre nás viac než pamiatkou. Napriek tomu, že o nich nenájdete žiadnu zmienku, ani informáciu, kto ich navrhol, či osadil a prečo boli zničené, ľudia si ich pamätajú. Spájajú sa im s nimi milé spomienky. Boli pre nich miestom stretávania sa a nám ide práve o zbližovanie ľudí v Bratislave. Na druhej strane, takáto myšlienka podporí aj rozvoj darcovstva, aby ľudia darovávali tam, kde žijú.

Hovoríte o plnení prianí darcov. Ako teda môžu Bratislavčania pomôcť prinavrátiť hodiny na ich miesto?

- Náklady na výrobu a osadenie hodín boli vyčíslené predbežne na 450 000 Sk. Do fondu už prispeli dvaja darcovia, pán Christoph Langenauer zo Švajčiarska a Karol Pavlů. Prispieť môžete priamo na účet 1100920503/8130, variabilný symbol  111. Vopred ďakujeme za každý dar, i ten najmenší. Mená najvýznamnejších darcov budú spomenuté na podstavci hodín.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?