Miluj ma, hryz ma: Výtvarník Andrej Augustín dnes otvára výstavu s provokatívnym názvom

5.6.2018
0
Andrej Augustín

Zdroj: Archív Andreja Augustína

Páčil sa vám článok?

Známy výtvarník a rodený Bratislavčan už dnes na vernisáži v galérií Zichy predstaví svoje posledné diela. Ako priznáva, niektoré budú schnúť ešte v galérií. Okrem obrazov, predstaví aj kresby na porceláne, ktorým sa venuje posledné dva roky. Zaujímavé diela od akademického maliara Andreja Augustína si môžete pozrieť, prípadne kúpiť až do 1. júla 2018.

Máte novú výstavu v galérií Zichy pod názvom Miluj ma, Hryz ma. Prečo takýto názov?

Miluj ma, hryz ma je názov obrazu. Je to z piesne Deža Ursínyho. Sú to protiklady, na obraze je baránok a vlk, boj dobra a zla. Ale aj sila, ktorá je v opozite proti slabšiemu jedincovi. Samozrejme, je to trošku provokujúci názov, tak aj ľudia na to reagujú.

 Ako dlho výtvarník ako vy pripravuje vernisáž?

To je veľmi rôzne, keď spolupracujete s profesionálnou galériou, je radosť takúto výstavu pripraviť. Bohužiaľ, niekedy si všetko musím organizovať sám. To znamená, že v určitom momente príprav výstavy sa zo mňa stáva produkčný, grafický dizajnér, aranžér, organizátor občerstvenia... Za tie roky som už prešiel všetkými možnými skúsenosťami.

 Majú dnes ľudia záujem o umenie a obrazy?

Myslím si, že áno. Umenie nás kultivuje a robí lepším. Umenie potrebujeme k životu ako slnko, ktoré nám dáva energiu. Teraz hovorím o umení všeobecne, ale výtvarné umenie do tejto mozaiky určite výrazne patrí. Mne sa často stáva, keď vidím dobrú výstavu, alebo iba jeden krásny obraz, že zostáva tá sila obrazu vo mne. Aj po čase, keď si na to spomeniem, zažívam tú chvíľu, ako keď som prvýkrát stál pred týmto obrazom.

 Ako dlho  vám trvá namaľovanie jedného obrazu?

Fúha, mne bohužiaľ veľmi dlho. Pracujem v Bratislave a tu ma veľa vecí od práce rozptyľuje. Za rok namaľujem približne 10 obrazov a to je veľmi málo. Robím aj iné veci, napríklad posledné dva roky sa venujem maľovaniu porcelánu.

Prečo by sa mal človek, ktorý sa nevenuje výtvarnému umeniu, prísť pozrieť na vašu výstavu? Čo si môže odniesť?

Ľudia chodia prirodzene do galérií, na koncerty, do divadla, do kina, lebo ich to tam ťahá. Niekto príde do galérie dvakrát za rok, iný dvakrát za týždeň. Človek si ale musí vyberať, nedá sa vidieť všetko. Na mojej výstave Miluj ma, hryz ma, v galérii Zichy, predstavujem moje obrazy z posledného obdobia, sú tam aj úplne čerstvé, ktoré budú na výstave ešte schnúť. Ale čo je úplná premiéra, vystavujem tiež veľké maľované porcelánové misy. A dúfam, že okrem príjemnej emócie a radosti z obrazov si nič neodnesú, ak chcú, môžu si niečo kúpiť.

 Je maliarske umenie dnes dobrý biznis?

Vo svete áno. Ale my žijeme na Slovensku, kde trh s umením tiež existuje, ale v takom diétnom režime.

FOTOGALÉRIA (text pokračuje pod obrázkami):

​ Dá sa z predaja obrazov žiť?

Dá sa žiť, ale nie je to pre každého. Každý rok umelecké školy vygenerujú veľké množstvo nových umelcov a presadiť sa podarí len tým najlepším.

 Čo zobrazujú vaše diela?

Často sú to príbehy, na ktoré reagujem, tie námety vo mne dozrievajú nejakú dobu a až som si istý, začnem obraz maľovať. Najlepšie je ísť sa pozrieť do galérie, veď hovoríme o vizuálnom umení.

 Ako vznikajú vaše obrazy? Čo vás pri nich inšpiruje Keď idete maľovať?

Čo ma najviac baví na tejto profesii, je fakt, že sme slobodní ľudia. Nik nám nepodsúva námety, ani ich realizáciu. Inšpirácia je rôznorodá, môže to byť reakcia na udalosť, ktorá sa stala u nás alebo vo svete. Ale angažovanú tvorbu robím veľmi málo. Veľmi často ma inšpiruje hudba alebo poézia. Veľakrát obraz vzniká tak, že už mám najprv názov a až potom maľujem a riešim formálne a obsahové veci na plátne. Veď ja tak sa volá táto výstava Miluj ma, ma hryz ma, text z piesne Ursínyho.

​(lb)

Páčil sa vám článok?