Máte radi komiks? Možno vás zaujme aj ten ekologický v Pálffyho paláci

4.5.2018
0

Zdroj: GMB

Páčil sa vám článok?

Nová výstava všestranného výtvarníka Rudolfa Sikoru v Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy (GMB) má názov Eko(ko)mix 50 rokov Rímskeho klubu.

 Je venovaná 50. výročiu založenia Rímskeho klubu – medzinárodnej organizácie významných podnikateľov, štátnikov, aktivistov a vedcov. Vznikla v apríli 1968 v Ríme a medzi prvými reagovala na nebezpečenstvo civilizačného rozvoja. Jeho hlavným zámerom sa stalo vypracúvanie globálnych prognóz s cieľom pôsobiť na verejnú mienku a rozvíjať zmysluplný dialóg s politikmi. Chcel vytvoriť reálnu predstavu o stave sveta a jeho perspektívach, modelovať dôsledky tendencií civilizačného vývoja, nachádzať alternatívy pre ľudstvo, načrtnúť program riešenia krízových ekologických situácií pre prežitie ľudstva ako celku.

Autor výstavu pomenoval podľa rovnomenného cyklu z rokov 2016 až 2018, ktorý zostavil z rôznych výrokov osobností a iných krátkych textov i vlastných slovných a grafických montáží. Napríklad: Ničíme ekosystémy oceánov a atmosféru používame ako priemyselnú skládku. Alebo výrok Alberta Schweitzera: Nešťastie človeka spočíva v tom, že ovládol prírodu skôr ako seba. 

Vo výbere z dlhodobej ekologickej Sikorovej tvorby od roku 1969 sú diela Zem sa nesmie stať mŕtvou planétou, Osud naopak, Energia listu, Habitat, triptych Rezy civilizáciou a obrazy z cyklov Výkričník, Topografie, Noosféra, Dotyky, Zápisník či Medzi nebom a zemou. Mnohé z nich sú veľkoplošné. 

Podľa kurátorky Kataríny Bajcurovej výstava je koncipovaná ako naliehavá, burcujúca výzva všetkým, komu záleží na budúcnosti našej civilizácie a planéty. Tá sa podľa najvýznamnejších vedeckých osobností sveta nachádza v akútnom stave ekologického ohrozenia a nie je ďaleko od sebazničujúceho kolapsu.

"Futurologické úvahy a ekologické varovania sa periodicky objavovali v Sikorových dielach a dodnes sú jedným z leitmotívov jeho tvorby. Patrí k tým prorockým tvorcom, ktorí na svoje plecia zaujato a s totálnym osobnostným nasadením 'berú kríž' civilizačných a spoločenských problémov jedinca i ľudstva. A neprestáva pre nich vo svojej tvorbe hľadať silné, aj keď dnes 'stemnené' a pochmúrne, vizuálne metafory o zničujúcich vplyvoch človeka na ekosystém a prostredie, v ktorom žije," konštatuje Bajcurová.

Žilinský rodák Rudolf Sikora (1946) za svoje postoje a aktivity získal titul Ambasádor životného prostredia (2016). Udeľujú ho ochranári zo Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny č. 6, Bratislava, Spoločnosti pre trvalo udržateľný život v SR a Slovenského ochranárskeho snemu (S-O-S). 

"Najväčšia hrozba pre civilizáciu je naša ľahostajnosť. Tá začína už vo vzťahu k nášmu bezprostrednému okoliu, obci, mestu, krajine. Keď sa tieto 'ľahostajnosti' spočítajú, vzniká ohrozenie celej planéty," tvrdí umelec, ktorý svojou výstavou nechce nechať nikoho ľahostajným. Tá potrvá do 29. júla.

(TASR)

Páčil sa vám článok?