Rádiohlavy za rok 2017 sú rozdané, ocenenia získali skupina Fallgrapp a Katarzia

15.3.2018
0
Radio_Head Awards 2017 skupina Fallgrap

Zdroj: Katarína Acél

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Aegon aréna Národného tenisového centra bola dnes večer miestom slávnostného večera odovzdávania hudobných cien Radio_Head Awards 2017, ktoré organizuje Radio_FM verejnoprávnej RTVS.

V jubilejnom desiatom ročníku oceňovania rozhodli poslucháči formou hlasovania do 25. februára o víťazoch v štyroch kategóriách. Odborná porota rozhodovala o víťazoch v ôsmich žánrových kategóriách.

Poslucháči svojimi hlasmi rozhodli o tom, že ocenenie album roka 2017 získala skupina Fallgrapp za album V hmle. Frontman kapely Juraj Líška pri svojej ďakovnej reči poznamenal: „Posledné týždne som sa cítil veľmi zle, no dnes sa cítim veľmi dobre a chcel by som tento pocit dopriať nám všetkým, aby sa nám tu na Slovensku dobre žilo“.

Momentom večera bolo vyhlásenie výsledkov hlasovania za singel roka, kde si sošku po prvýkrát prevzala Katarína Kubošiová známa ako Katarzia za skladbu Kde sa slzy berú. Na pódiu pri preberaní ceny priznala, že výhru nečakala a zároveň poďakovala fanúšikom za zaslané hlasy a podporu. Napríklad kapela Billy Barman mala v tejto kategórii nominované až 2 single (Pieseň Len šedá a 100 kolies pozn red.), a tak je možné, že hlasy ich fanúšikov si rovnakým dielom rozdelili obe piesne, a tak si sošku domov tento rok neodniesli.

Zdroj: Katarína Acél

​Ocenenie objav roka si odniesla dídžejka z Piešťan, ktorá si hovorí Changing Faces, debutom roka je podľa názoru poslucháčov bratislavská kapela Tolstoys s nahrávkou Botanika, ktorá zaujala zrelo znejúcim dream popom s prvkami akustickej hudby aj elektroniky. 

Zdroj: Katarína Acél

Singel roka 2017

V kategórii album roka / cena kritikov sa stretli kapela Diego a Nvmeri. Odborná porota rozhodla a tento hudobný boj vyhrali Nvmeri známi svojimi elektrizujúcimi koncertmi s albumom I Don’t Think So. Naposledy získala kapela rovnakú cenu pred 8 rokmi ešte pod ich starým názvom The Uniques. 

V kategórii elektronická hudba získala ocenenie formácia Bulp za album Yrsa; v kategórii hard & heavy patrí cena skupine Čad za album Bastard; za oblasť hip-hop/rap/R'n'B formácii Solid Move za nahrávku Pohľady.

V kategórii world music / Folk získal ocenenie Ľubomír Gašpar Cimbal Projekt za platňu The point of view; v oblasti jazzovej hudby formácia Bashavel za album Hoorhay. V kategórii klasická hudba získala cenu Slovenská filharmónia a Zsolt Nagy za album Peter Kolman; v kategórii experimentálna hudba patrí ocenenie Miroslavovi Tóthovi za nahrávku Kyberpunkomša.

Cenu Nadácie Advance Investments si odniesla kapela Prie100r. Ocenenie za prínos do hudby získal Michal Kaščák, šéf festivalu Pohoda a člen skupiny Bez ladu a skladu. Na pódiu sa zdržal dlhší čas, poďakoval ľuďom a Rádiu_FM za cenu a za to, že môže byť už niekoľko rokov súčasťou hudby, a to nielen v rámci festivalu. "Hudba mi dala toho veľmi veľa a ja by som mal preto ďakovať hudbe", vyjadril svoje pocity na záver.

Záver večera patril spomienke na hudobného velikána Mariána Vargu. Skladbu na jeho počesť odohrala kapela v netradičnom zložení z členov kapiel Nvmeri a Polemic spolu s Jakubom Tvrdíkom.

Zdroj: ncuki

​Hudobné podujatie Rádio_Head Awards po rokoch zmenilo miesto konania, minulé ročníky sa konali v priestoroch Starej tržnice či klube MMC na Šancovej. Organizátori touto zmenou chceli pravdepodobne reflektovať na to, že minulé ročníky boli niekoľko dní pred začatím podujatia beznádejne vypredané a mali obmedzené priestory, a tak chceli zabezpečiť viac priestoru a voľnosti pre návštevníkov. Avšak vzhľadom na rozľahlý priestor Aegon Arény v nej chýbala komorná atmosféra podujatia, na akú sme boli v Starej tržnici zvyknutí.

Radio_Head Awards sú hudobné ceny, ktoré vznikli ako opozitum k oceneniam Slávik a Aurel. Vysielací tím Rádia_FM dal už v roku 2008 súťažný priestor inej hudbe, než aká je známa z komerčných rádií. Vznikli „rádio_hlavy“, ktoré poslucháči poznajú už desiaty rok. Ceny sú výzvou pre hudobníkov, kapely i kritikov, ale v neposlednom rade sú mierou vkusu fanúšikov. Víťaz každej kategórie získal sošku postavy s hlavou v tvare rádia, vyrobenú sochárkou Mirou Podmanickou podľa návrhu Bety K. Majerníkovej.

(TASR, ncuki)

Páčil sa vám článok?